Júlia, Rita
13 °C
26 °C

Vásárlói roham a Lakásvásáron

2008.03.10. 16:42
Minden idõk legtöbb lakására fizettek foglalót a hétvégi, 12. budapesti Lakásvásáron. A kiállítók egyöntetûen úgy ítélik meg; a kiállításon megjelenõ érdeklõdõk zöme potenciális vásárló. A tegnap este 6-kor zárult két és fél napos mustrán közel tizenötezer látogató tekintette át a lakás - és hitelkínálatot.

A kétszáz kiállító új és használt, fõvárosi, agglomerációs, vidéki, valamint külföldi ingatlanokkal érkezett a tavaszi, szezonnyitó Lakásvásárra. A SYMA Csarnok nyolcezer négyzetméteres kiállítói terét rajtuk kívül a lakásvásárlás finanszírozásában segítõ bankok, pénzügyi tanácsadók, valamint a családi házakat építõ készházasok töltötték meg. Most elõször jelentek meg együtt a fõvárosi közszolgáltató társaságok; a nyolc cég munkatársait nemcsak a nagyközönség, hanem a szakma is felkereste.

Mind az új, mind a használt-lakást kínáló társaságok különösen erõs vásárlói érdeklõdéssel találkoztak. Több fõvárosi lakásépítõ is úgy ítéli meg, a kiállításon regisztrált és komoly érdeklõdõként megjelenõ látogatók jó része vevõként tér vissza a cég értékesítési irodájába. Társaságonként akár húsz-harminc konkrét üzlet megkötésére is számítanak. Sokan már a regisztrációkor idõpontot egyeztettek, hogy mielõbb megtekinthessék az ingatlant. A kiállítók szerint a Lakásvásárt követõen akár három-négy hónap elteltével is találkoznak olyan érdeklõdõvel, aki a kiállításon gyûjtött adatokból dönt végül egy-egy konkrét lakás mellett.

Meglepõ, hogy az évközben sikerterületnek számító környékeken túl nagy érdeklõdés övezte például a kertvárosi és agglomerációs övezetek kínálatát is - a három nap tapasztalatai szerint ugyanis mindenre volt kereslet. Újpest, Kõbánya, Szigetszentmiklós vagy Pestszentlõrinc szintén vonzotta a látogatókat. A lakástípusoknál sem lehet egyértelmû slágerrõl beszélni; bár az egy plusz két félszobás, kettõ plusz két félszobás lakásokra nagy a kereslet, ezen a hétvégén garzonra és kétszáz négyzetméteres kertes házra egyaránt alkudtak a kiállításon.

Nagyon erõs kereslet mutatkozott a Lakásvásáron – erõsítette meg Illy Gusztáv, az AL Holding Zrt. értékesítési és marketing igazgatója. A társaságnál a két és fél nap alatt hatszázan regisztráltak. Nagy érdeklõdésrõl számolt be Szedleczky Mónika, a Bokréta Házak Kft. értékesítési és marketing igazgatója, aki hozzátette, volt olyan látogató is, aki a kiállítás alatt foglalót fizetett egy otthonra. Tíz lakást foglaltak le a Palace Ingatlan standjánál - tájékoztatott Nagy Balázs cégtulajdonos. Ezek között használt és új lakás is volt. Tapasztalatai szerint egyre fontosabb a leendõ vevõknek, hogy már kész vagy belátható idõn belül felépülõ házról legyen szó. Húsz-harminc otthont biztosan eladnak a Lakásvásárnak köszönhetõen - tette hozzá a szakember.

Jó tapasztalatokkal zárta a hétvégi Lakásvásárt az Elephant Holding is, sok visszatérõ látogatóra számítanak, akárcsak a bankok. Az FHB standjához folyamatosan érkeztek a felkészült, már konkrét vásárlási elképzelésekkel felvértezett látogatók, többségük nagy valószínûség szerint tényleges ügyféllé válik a kiállítást követõ hetekben.