Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Titokzatos napilap indul

2001.11.21. 15:48
Új magyarországi napilap indul még az idén, meg nem erősített információink szerint amerikai tőkéből. Az újság körül teljes a hírzárlat, ám azt sikerült megtudnunk, hogy a sajtótermék a legvadabb fantáziájú ötletembereket alkalmazza: a címe ugyanis vagy A Lap, vagy Napi Lap, esetleg, de nem utolsósorban, Színes Újság lesz.
Vörös higanyt kannás kiszerelésben egyszerűbb vásárolni, mint bármit megtudni a magyar sajtópiac merész újoncáról, de az Index Sajtóellenőrzési Brigádja néhány morzsát mégis összeszedegetett.

A leginkább kézzelfogható tény, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumából szerzett értesülésünk szerint Mester Csaba ügyvéd három, a maga frappáns módján szellemes címet jegyeztetett be, nevezetesen a korábban említett A Lapot, Napi Lapot és Színes Újságot. A jogász vélhetően nem saját maga adja ki az újságot, hanem megbízottként intézte az ügyet.

Egy tuti: színes lesz

Első híreink szerint az új termék bulvárlap lesz, bár a titkos akció résztvevői közül akadt, aki állította, hogy politikai napilappal lesz dolgunk. Az eddig kiszivárgott - természetesen meg nem erősített - információk mégis az előbbire utalnak, mivel felröppent, hogy a szerkesztésben részt fog venni Kőszegi Ferenc és Murányi Marcell, akik mind a ketten a Mai Nap - Színes Mai Lap egykori vagy jelenlegi munkatársai. (Murányi Marcell kérdésünkre nem erősítette meg, hogy ő lenne a leendő főszerkesztő). A bejegyzési kérelem sem szolgál túl sok fogódzóval, abban ugyanis "színes napilap" megjelölés szerepel mind a három lehetséges cím alatt.

És mindenképpen idén

Megkeresésünkre Mester Csaba megerősítette, hogy az újság idén biztosan elindul. Ezt alátámasztani látszik, hogy a munkatársak felvétele már megkezdődött. Brigádunk a szakmabeliek pénztárcáiban turkálva megállapította, hogy a felajánlott fizetések abszolút versenyképesek, sőt. Érdekesen paranoid elem ugyanakkor, hogy maguk a leszerződött leendő munkatársak sem tudják, mi lesz saját lapjuk címe. Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy a Napi Lap - Színes Újság - Betűk Papíron indulása összefügg-e azzal a széles körben terjesztett pletykával, hogy a Színes Mai Lap közel áll a megszűnéshez.

Szkepszis és médiatudomány

Az Index Napilappiaci Elemzőcsoportja szkeptikusan fogadta a Titokzatos Újság készülődésének hírét. A hazai napilappiac ugyanis folyamatosan szűkül, és még mindig több újság létezik annál, mint amennyi nyereségesen üzemeltethető.

A magyarországi napilappiacnak hat szegmense ismeretes:
1. Országos előfizetéses (avagy politikai) napilapok
2. Bulvárlapok
3. Gazdasági napilapok
4. Helyi (megyei, regionális) napilapok
5. Sportnapilap (egy elemű halmaz: Nemzeti Sport)
6. Ingyenes napilap (egy elemű halmaz: Metro)

Érik a második

Egyelőre nem tudjuk, hogy titokzatos új napilapunk melyik versenyszámban indul, de annyi bizonyosnak látszik, hogy az első kettő valamelyikében. A bulvárpiacon ma két lap létezik: a Ringier által kiadott, körülbelül kétszázezer példányos Blikk és a Mai Lap. Az elemzőcsoport értesülései szerint a Blikk (amely tavaly fölvásárolta és idén magába olvasztotta konkurensét, a Mai Napot) hét évnyi veszteséges működés után ma már nyereséges, viszont a Mai Nap romjain alakult Mai Lap kiadójának komoly gondjai vannak, és könnyen lehet, hogy néhány hónapon belül beadja a kulcsot. Elképzelhető tehát, hogy titokzatosunk a "második bulvárlap" nagy anyagi sikerrel aligha kecsegtető pozíciójára pályázik.

Nem nagy pálya a politika

Az országos politikai napilapok piacán egyelőre négy újság küzd: a Népszabadság, a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet és a Népszava. A négy közül csak a Népszabadság nyereséges, idén körülbelül nyolcszázmillió forintos plusszal zár, a másik három lap összesített éves vesztesége hatszázmillió forint körüli. A Népszabadság átlagos eladott példányszáma 200 ezer, a Magyar Nemzeté 68 ezer, a Magyar Hírlapé 34 ezer, a Népszaváé szintén 34 ezer.

Szakértőink szerint elkerülhetetlen, hogy ezen a piacon is csökkenjen a szereplők száma. Az utóbbi nyolc évben már két politikai napilap (a Pesti Hírlap és az Új Magyarország) tűnt el a piacról, és nem valószínű, hogy középtávon kettőnél több megmaradhatna.

Tehát senkinek sem ajánlhatjuk jó szívvel, hogy politikai napilapot indítson a következő tíz évben.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft