Nem focizhatna az MFB

2002.04.23. 11:41
A szocialista pénzügyminiszter-jelölt jövőre bevezetné az egyszerűsített vállalkozási adót, nem tartaná állami kézben a Postabankot és nem támogatja, hogy a Magyar Posta vállalatbirodalmat építsen ki. László Csaba jó együttműködésre törekszik Járai jegybankelnökkel.
Jövő januárban hatályba léptetné a társasági adót, az áfát, az szja osztalékágát és a cégautóadót kiváltó 15 százalékos egyszerűsített vállalkozási adót (eva) László Csaba, a szocialisták pénzügyminiszter-jelöltje. A Világgazdaságnak adott interjújában az egykori államtitkár és bankár elmondta, hogy a tb-járulék és az szja megmaradna.

Hol a bal?

László Csaba
Az Index gazdasági elemző csoportja szerint megint megtörténhet, hogy Magyarországon a szocialista kormányok folytatnak szabadpiaci, míg a jobboldaliak etatista-balos gazdaságpolitikát. László Csaba ugyanis az interjúban többször megemlítette különböző állami tulajdonú cégek és pénzintézetek privatizációját vagy méretük csökkentését.

Nem kell állami mamut

László a Postabankról szólva leszögezte, hogy az államnak hosszabb távon nincs szüksége olyan kereskedelmi bankra, amelynek lakossági üzletága is van. A miniszterjelölt nem nevezte jó iránynak, hogy a Magyar Posta az utóbbi időben cégbirodalom kiépítésébe fogott. A fiatal bankár szerint a Magyar Fejlesztési Bankot meg kell szabadítani a nem fejlesztési banki funkcióktól. László kijelentette, hogy futballbefektetésekre például egyáltalán nincs szükség.

A kulcs a családi pótlék

A leendő miniszter úgy látja, hogy a forint további erősödésére nincs szükség, mert a reálfelértékelődés rosszat tett az exportőröknek László Csaba eltörölné az árfolyamnyereség-adót. Megtartaná a gyermekek utáni kedvezményeket, de a családtámogatás legfontosabb elemének a családi pótlékot tartja, mert ezt nem csak a magasabb jövedelműek tudják kihasználni. Bár a Világgazdaság számításai szerint a lakástámogatás nemrég bevezetett rendszere tíz év múlva százmilliárdokkal terhelné meg a költségvetést, a szocialista politikus kiállt a szisztéma mellett.  • Tippek
  • Bankszámla