Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A pénzügyminiszter irányítja majd a gazdaságpolitikát

2002.05.27. 10:03
A gazdaságpolitika centruma az új kormány felállása után visszakerül a Pénzügyminisztériumba (PM), ennek jeleként a Gazdasági Kabinet vezetője a jövőben a pénzügyminiszter lesz - mondta az MTI-nek adott nyilatkozatában László Csaba kijelölt pénzügyminiszter.
László Csaba szerint a magyar gazdaság az utóbbi időben a lehetőségeihez képest alacsonyabb növekedési pályára állt.Ezért az új kormány egyik fő célkitűzése, hogy javítsa a versenyfeltételeket, és ennek révén a bruttó hazai termék (GDP) évente 5-6 százalékkal növekedjen.

A kijelölt pénzügyminiszter úgy véli, a GDP az idén 3 százalék körül bővülhet, jövőre a növekedés meghaladhatja a 4 százalékot, majd az ezt követő években az 5 százalék fölötti szintet is elérheti.

Túl nagy államháztartási hiányt örökölnek?

A leendő pénzügyminiszter szerint az államháztartás hiányának első négyhavi mértéke már jóval meghaladja a "normális", a szezonális ingadozásból adódó szintet.

Ezzel együtt úgy véli, akkor lehet majd megítélni az államháztartás valódi állapotát, amikor a távozó kormány átadja a részletes leltárt.

A száz napos program 150 milliárdba kerül

A Medgyessy-kormány száz napos programjában vállalt ígéretek költségvetési kihatásainak összege bruttó 200-220 milliárd forint, de ebből a személyi jövedelemadó-befizetések révén 40-50 milliárd forint visszaáramlik a költségvetésbe.

- A száz napos program nettó költségvetési kiadásai tehát 150-160 milliárd forintra rúgnak, erre pedig a költségvetésben meg lesz a fedezet - állítja a kijelölt pénzügyminister.

Készül az új adótábla

László Csaba elmondta, a PM második félévi tevékenységének egyik súlypontja az új személyi jövedelemadóról szóló törvény kidolgozása, valamint az egységes vállalkozói adóról szóló jogszabály megalkotása.

A tervezett új szja-törvény szerint jövőre az 1 millió 200 ezer forintos éves jövedelemhatárig a mostani 20, illetve 30 százalékról 19 százalékra csökken az szja-kulcs, később pedig 18 százalékra mérséklődik.

Az e fölötti, 2 millió 400 ezer forintig terjedő sávban az adókulcs 30, illetve 40 százalékról 25 százalékra változik és 2004-ben is érvényben marad. A legfelső sávban a 40 százalékos kulcs jövőre még megmarad, 2004-ben azonban 38 százalékra csökken.

Az eva nullszaldós intézkedés

A kormány határozott szándéka, hogy 2003. január 1-jétől bevezeti az egységes vállalkozási adót (eva), melynek értelmében a társas és egyéni vállalkozások éves szinten bruttó 10 millió forintos árbevételig egységesen 15 százalékos adót fizetnének.

Az eva kiváltja majd az áfát, a társasági adót, az osztalék adót és a cégautó-adót. Természetesen a vállalkozások önkéntesen választhatnák az új adófajtát.

Az új kormány úgy látja, hogy ez nullszaldós intézkedés, többlet adóbevételt, illetve adóbevétel-kiesést nem jelent. Az eva lényegesen csökkentheti azonban az adóigazgatási és az adminisztratív terheket, egyúttal megszünteti a vállalkozások körében a számlagyűjtés "össznépi játékát".

Fokozatosan vezetik be a 13. havi nyugdíjat

Idén a pénzügyi kormányzat egyik legfontosabb lépése lesz a nyugdíjemelés. A távozó kormány által elfogadott nyugdíjemelés "kormánysemleges", mivel azt hatályos törvény írja elő.

A pótlólagos emelésre azért kell sort keríteni, mert a leköszönő kormány rosszul ítélte meg a keresetek emelkedését, így a nyugdíjak növekedését is - fejtette ki László Csaba.

Az átlagosan 19 ezer forintot jelentő egyszeri nyugdíjkiegészítéshez még az idén hozzájutnak majd a nyugdíjasok, a 13. havi nyugdíjat pedig fokozatosan, a nyugdíjasokat tömörítő érdekvédelmi szervezetek szakmai véleményét kikérve vezeti be a Medgyessy-kabinet.