Sára, Márió
-6 °C
2 °C

A pénzügyminiszter irányítja majd a gazdaságpolitikát

2002.05.27. 10:03
A gazdaságpolitika centruma az új kormány felállása után visszakerül a Pénzügyminisztériumba (PM), ennek jeleként a Gazdasági Kabinet vezetője a jövőben a pénzügyminiszter lesz - mondta az MTI-nek adott nyilatkozatában László Csaba kijelölt pénzügyminiszter.
László Csaba szerint a magyar gazdaság az utóbbi időben a lehetőségeihez képest alacsonyabb növekedési pályára állt.Ezért az új kormány egyik fő célkitűzése, hogy javítsa a versenyfeltételeket, és ennek révén a bruttó hazai termék (GDP) évente 5-6 százalékkal növekedjen.

A kijelölt pénzügyminiszter úgy véli, a GDP az idén 3 százalék körül bővülhet, jövőre a növekedés meghaladhatja a 4 százalékot, majd az ezt követő években az 5 százalék fölötti szintet is elérheti.

Túl nagy államháztartási hiányt örökölnek?

A leendő pénzügyminiszter szerint az államháztartás hiányának első négyhavi mértéke már jóval meghaladja a "normális", a szezonális ingadozásból adódó szintet.

Ezzel együtt úgy véli, akkor lehet majd megítélni az államháztartás valódi állapotát, amikor a távozó kormány átadja a részletes leltárt.

A száz napos program 150 milliárdba kerül

A Medgyessy-kormány száz napos programjában vállalt ígéretek költségvetési kihatásainak összege bruttó 200-220 milliárd forint, de ebből a személyi jövedelemadó-befizetések révén 40-50 milliárd forint visszaáramlik a költségvetésbe.

- A száz napos program nettó költségvetési kiadásai tehát 150-160 milliárd forintra rúgnak, erre pedig a költségvetésben meg lesz a fedezet - állítja a kijelölt pénzügyminister.

Készül az új adótábla

László Csaba elmondta, a PM második félévi tevékenységének egyik súlypontja az új személyi jövedelemadóról szóló törvény kidolgozása, valamint az egységes vállalkozói adóról szóló jogszabály megalkotása.

A tervezett új szja-törvény szerint jövőre az 1 millió 200 ezer forintos éves jövedelemhatárig a mostani 20, illetve 30 százalékról 19 százalékra csökken az szja-kulcs, később pedig 18 százalékra mérséklődik.

Az e fölötti, 2 millió 400 ezer forintig terjedő sávban az adókulcs 30, illetve 40 százalékról 25 százalékra változik és 2004-ben is érvényben marad. A legfelső sávban a 40 százalékos kulcs jövőre még megmarad, 2004-ben azonban 38 százalékra csökken.

Az eva nullszaldós intézkedés

A kormány határozott szándéka, hogy 2003. január 1-jétől bevezeti az egységes vállalkozási adót (eva), melynek értelmében a társas és egyéni vállalkozások éves szinten bruttó 10 millió forintos árbevételig egységesen 15 százalékos adót fizetnének.

Az eva kiváltja majd az áfát, a társasági adót, az osztalék adót és a cégautó-adót. Természetesen a vállalkozások önkéntesen választhatnák az új adófajtát.

Az új kormány úgy látja, hogy ez nullszaldós intézkedés, többlet adóbevételt, illetve adóbevétel-kiesést nem jelent. Az eva lényegesen csökkentheti azonban az adóigazgatási és az adminisztratív terheket, egyúttal megszünteti a vállalkozások körében a számlagyűjtés "össznépi játékát".

Fokozatosan vezetik be a 13. havi nyugdíjat

Idén a pénzügyi kormányzat egyik legfontosabb lépése lesz a nyugdíjemelés. A távozó kormány által elfogadott nyugdíjemelés "kormánysemleges", mivel azt hatályos törvény írja elő.

A pótlólagos emelésre azért kell sort keríteni, mert a leköszönő kormány rosszul ítélte meg a keresetek emelkedését, így a nyugdíjak növekedését is - fejtette ki László Csaba.

Az átlagosan 19 ezer forintot jelentő egyszeri nyugdíjkiegészítéshez még az idén hozzájutnak majd a nyugdíjasok, a 13. havi nyugdíjat pedig fokozatosan, a nyugdíjasokat tömörítő érdekvédelmi szervezetek szakmai véleményét kikérve vezeti be a Medgyessy-kabinet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!