Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

László Csaba, az ellenkultúrás pénzügyminiszter

2002.12.17. 14:30
László Csaba pénzügyminiszter kedd délelőtt a Törzsasztal vendégeként beszélt az EU-csatlakozásról, a jegybankelnökről, a forintárfolyamról és az Anima Sound Systemről.
Az olvasók SZJA-csökkentésre vonatkozó kérdéseire elmondta: már jövőre is csökken a személyi jövedelemadó, és a parlament a 2004-es adótáblát is elfogadta, ami további adócsökkentést jelent. A kiadásokhoz szükséges adót viszont be kell szedni - tette hozzá. A minimálbér ugyan nem emelkedik, de az SZJA eltörlése ezen a jövedelemszinten tízszázalékos jövedelemnövekedést jelent. Az SZJA-táblával kapcsolatban elismerte, hogy májusban még azt hitte, több mozgástere lesz. A miniszter megerősítette, hogy nem áll a kormány szándékában megszüntetni a lakástámogatási rendszert.

EU-kompatibilis kulcsok

Középen László Csaba
Az ÁFÁ-ról szólva közölte: a 25 százalék valóban az egyik legmagasabb kulcs lenne az EU-ban (ugyanekkora például Dániában). Az SZJA legalább ilyen magas a skandináv országokban, Franciaországban, Hollandiában. A magyar gazdaság teljesítménye a miniszter szerint 10-15 év alatt érheti el az EU átlagát. A csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatban László úgy vélte: a koppenhágai megállapodásért és a korábbi tárgyalások eredményeiért sincs okunk szégyenkezni.

Az MNB-elnök mindenkitől legyen független

Az MNB-elnök politikai függetlenségét firtató kérdésre a miniszter közölte: fontos, hogy a jegybankelnök ne csak a kormánytól, de minden más politikai erőtől legyen független. "Járai Zsigmondról fel sem merem tételezni, hogy az elnök esetleg az ellenzéktől kapna politikai útmutatást" - mondta. Az alapkamatok meghatározásába ugyan nem szólhat bele, de olyan gazdaságpolitikára törekszik, amelyik segíti a jegybankot, hogy lazább monetáris kondíciók mellett is elérhessék az inflációs célt, tette hozzá.

A miniszter szerint a forint árfolyamának befolyásolására egy ilyen kicsi nyitott gazdaságban elég korlátozottak a lehetőségek. Következetes, jól koordinált gazdaságpolitika segíthet abban, hogy az árfolyam a gazdaság szempontjából a legjobban alakuljon. Az árfolyamról szóló vitával kapcsolatban a miniszter elmondta: folyamatosan egyeztetnek a gazdaság szereplőivel, bár az MNB-elnököt lemondásra felszólító, gyengébb forintért lobbizó MGYOSZ-elnök Széles Gáborral azonban mostanában nem beszélt.

László közölte: az államadósság jelenleg közel 9000 milliárd forint. Ebben a ciklusban a nominális érték várhatóan nőni fog, de a GDP arányos eladósodottság viszont csökkenni.

Anima és Korai Öröm

A miniszter elárulta, hogy szereti a Korai Örömöt, a Másfélt és az Anima Sound Systemet, helyszíni megfigyelőnk ezen felül Quimby- és Trabant-cd-ket látott a minisztériumban. Hozzátette, hogy a legutóbbi Anima-lemezbemutatóra egyenesen egy varsói tárgyalásról érkezett. László Csaba ugyanakkor nem ismeri a Manic Street Preachers együttest, bár jónak tartja azt az olvasói felvetést, hogy jövőre a költségvetés a parlament elé jégpálya helyett Manic Street Preachers-koncertet finanszírozzon.