Aliz
6 °C
14 °C

László Csaba, az ellenkultúrás pénzügyminiszter

2002.12.17. 14:30
László Csaba pénzügyminiszter kedd délelőtt a Törzsasztal vendégeként beszélt az EU-csatlakozásról, a jegybankelnökről, a forintárfolyamról és az Anima Sound Systemről.
Az olvasók SZJA-csökkentésre vonatkozó kérdéseire elmondta: már jövőre is csökken a személyi jövedelemadó, és a parlament a 2004-es adótáblát is elfogadta, ami további adócsökkentést jelent. A kiadásokhoz szükséges adót viszont be kell szedni - tette hozzá. A minimálbér ugyan nem emelkedik, de az SZJA eltörlése ezen a jövedelemszinten tízszázalékos jövedelemnövekedést jelent. Az SZJA-táblával kapcsolatban elismerte, hogy májusban még azt hitte, több mozgástere lesz. A miniszter megerősítette, hogy nem áll a kormány szándékában megszüntetni a lakástámogatási rendszert.

EU-kompatibilis kulcsok

Középen László Csaba
Az ÁFÁ-ról szólva közölte: a 25 százalék valóban az egyik legmagasabb kulcs lenne az EU-ban (ugyanekkora például Dániában). Az SZJA legalább ilyen magas a skandináv országokban, Franciaországban, Hollandiában. A magyar gazdaság teljesítménye a miniszter szerint 10-15 év alatt érheti el az EU átlagát. A csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatban László úgy vélte: a koppenhágai megállapodásért és a korábbi tárgyalások eredményeiért sincs okunk szégyenkezni.

Az MNB-elnök mindenkitől legyen független

Az MNB-elnök politikai függetlenségét firtató kérdésre a miniszter közölte: fontos, hogy a jegybankelnök ne csak a kormánytól, de minden más politikai erőtől legyen független. "Járai Zsigmondról fel sem merem tételezni, hogy az elnök esetleg az ellenzéktől kapna politikai útmutatást" - mondta. Az alapkamatok meghatározásába ugyan nem szólhat bele, de olyan gazdaságpolitikára törekszik, amelyik segíti a jegybankot, hogy lazább monetáris kondíciók mellett is elérhessék az inflációs célt, tette hozzá.

A miniszter szerint a forint árfolyamának befolyásolására egy ilyen kicsi nyitott gazdaságban elég korlátozottak a lehetőségek. Következetes, jól koordinált gazdaságpolitika segíthet abban, hogy az árfolyam a gazdaság szempontjából a legjobban alakuljon. Az árfolyamról szóló vitával kapcsolatban a miniszter elmondta: folyamatosan egyeztetnek a gazdaság szereplőivel, bár az MNB-elnököt lemondásra felszólító, gyengébb forintért lobbizó MGYOSZ-elnök Széles Gáborral azonban mostanában nem beszélt.

László közölte: az államadósság jelenleg közel 9000 milliárd forint. Ebben a ciklusban a nominális érték várhatóan nőni fog, de a GDP arányos eladósodottság viszont csökkenni.

Anima és Korai Öröm

A miniszter elárulta, hogy szereti a Korai Örömöt, a Másfélt és az Anima Sound Systemet, helyszíni megfigyelőnk ezen felül Quimby- és Trabant-cd-ket látott a minisztériumban. Hozzátette, hogy a legutóbbi Anima-lemezbemutatóra egyenesen egy varsói tárgyalásról érkezett. László Csaba ugyanakkor nem ismeri a Manic Street Preachers együttest, bár jónak tartja azt az olvasói felvetést, hogy jövőre a költségvetés a parlament elé jégpálya helyett Manic Street Preachers-koncertet finanszírozzon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?