Nándor
3 °C
16 °C

Mire izgul Katalin az Aldiban?

2007.04.22. 07:33
Felkészültél-e az Aldi kihívásaira? – tette fel a kérdést az első magyar boltjait jövőre nyitó üzletlánc egy munkaerő-toborzó kiadványában. Azt hittük, igen, de erre nem lehetett: olyan képregényt kaptunk, ami rosszabb a diplomamunka, az államvizsga és az álláskeresés összes kínjánál.

Területi értékesítési vezetőket keres az Aldi, többek között a közgázon is. Színes kis kiadványokkal rukkoltak elő az ezen a héten rendezett karrierexpóra, az egyikben egy rövid képregényben is bemutatták a területi értékesítési vezető kemény életét.

Jövőre jönnek, és saját néven
A karrierexpón osztogatott brosúrákból és a standoknál folyó beszélgetésekből az is kiderülni látszott, hogy jövőre és saját nevén nyitja meg első magyar üzleteit a németországi Essenből indult cég. Az Aldi, amelyet 1913-ban alapítottak családi vállalkozásként, és 1946-tól működik diszkontként, Budapesten és a logisztikai központjának otthont adó Biatorbágyon kívül hét vidéki városban (Győr, Zalaegerszeg, Veszprém, Pécs, Szeged, Miskolc, Debrecen) hoz létre régióközpontot. Egy-egy régióközponthoz mintegy 60 üzlet tartozik majd, vagyis távlatilag több mint négyszáz áruház nyitását tervezi a diszkontlánc, amely minden 15 ezresnél nagyobb városban keres eladó vagy kiadó ingatlanokat.

András és Katalin egy-egy napját kísérhetjük nyomon, átgondolt dramaturgia mentén: Andrással kezdünk, aki egy jól sikerült napja ötödik kockáján találkozik Katalinnal, akinek a következő öt kockán kísérjük végig egy szintén jól sikerült napját.

Szocreál globálkapitalizmus

Mert sikerekből nincs hiány, mintha a szocialista embertípust konvertálták volna a rajzolók és a történetírók napjaink társadalmi viszonyai közé. A szocreál és globálkapitalista hangulatot ötvöző rajzokhoz olyan szövegeket kapunk, amelyeket egy minimálbéres rabszolgákat alkalmazó távol-keleti mütyürgyár marketingesei is megirigyelnének.

Andrásnak például "számos feladata ellenére mindig van ideje megbeszélni a problémákat beosztottaival". Megbeszélni, mi? Persze "a bolt megjelenése és a termék minősége mindig tökéletes", ahogy ez lenni szokott.


Kattintson a nagyításhoz!

Napjaink hőse nemcsak céltudatos, de érző lelkű és társadalmi felelősségvállalással mélyen átitatott ember. Út közben félreáll az autójával – szolgálati Audi A3-as, magánhasználatra is –, amikor telefonálni kell, és "soha nem veszi könnyelműen az állásinterjúkat", amelyek után valószínűleg éjszakákon át töpreng azon, hogy "visszautasítani vagy felvenni?"

Sóher András, fecsegő Katalin

Katalinnal egy kávé mellett találkoznak később, ez "jó lehetőség a személyes tapasztalatok cseréjére". A sóher András talponállóba viszi a nőt, és mosolyog, bár közben is biztosan az állásinterjúk járnak a fejében.

Ekkortól Katalin mesél, arról, hogy a "múlt hét csütörtök micsoda nap volt". Megtudjuk, hogy mindig izgalmas az új üzletek nyitása, de persze "pont ilyenkor csörög a telefonom, és sürgősen a központba kell mennem", a központban biztos nem tudják, hogy aznap van boltnyitás.


Kattintson a nagyításhoz!

Egyébként is, a "versenytársak tevékenységét elemző megbeszélés" van, nincs ennél fontosabb. És ha a színpadon ott a puska, az el is sül: ha főszereplőnk Katalin, akkor naná, hogy ő lesz az, akinek "van néhány ötlete, amelyeket röviden bemutat kollégáinak". Majd visszatér a boltba – hogy Andrással mi lesz, aztán már nem tudjuk meg –, és elégedett. Hiszen "a sikeres üzletnyitást és a megbeszélt teendők helyes elvégzését követően minden a legnagyobb rendben zajlik".

Egy tökéletes világban minden Aldi lenne.