Mátyás
-6 °C
1 °C

Az ezerarcú lecsó

2001.08.13. 09:50
Bár a lecsókészítés elméleti szempontból megalapozatlan, ingoványos terület, Csalánosi László békéscsabai vállalkozó augusztus 19-én lecsófesztivált rendez, melyen idén 50, jövőre viszont - a remények szerint nemzetközivé terebélyesedő viadalon - már 500 csapat méri össze tudását.
Az őszi kolbászfesztivál nyári párja

Az első csabai lecsófesztivált - az őszi kolbászfesztivál nyári párjaként - augusztus 19-én rendezik meg Békéscsabán a városi sportcsarnokban és környékén - tájékoztatta az MTI-t Csanálosi László békéscsabai vállalkozó.

- Rendezvényünk szándéka elmélyíteni a köztudatban, hogy a lecsó hazája Békéscsaba - idézte a hírügynökség a fesztivál főszervezőjét.

Jövőre már nemzetközi lehet a viadal

A lecsófőző csapatokat a nevezést követően választják ki. Idén ötven csapat jelentkezését fogadják el. Jövőre viszont a szervezők reményei szerint már nemzetközivé viadalon ötszázra szeretnék növelni a lecsókészítők számát.

Az "ezerarcú lecsó"

A lecsó definiálása
Vajon tekinthetjük-e lecsó-ügyekben kompetens személynek Wildschwein urat? Mint hamarosan látni fogjuk, a jelen traktátus objektív és egzakt szempontrendszerre még eme alapvető fontosságú kérdés megválaszolásában sem támaszkodhat, tárgya ugyanis általánosan elfogadott szabályok híján szűkölködik, semmiféle konszenzust nem tud maga mögött, más szóval a lecsófőzés elmélete bizonytalan és ingoványos, elannyira, hogy valójában még a lecsó fogalmának hozzávetőleges körülírása is reménytelen vállalkozás volna, hiszen lecsó az, amit a készítője annak szán." Váncsa István, Igazi lecsók
- Minden csapatnak két kiló paradicsomot, két kiló zöldpaprikát, harminc deka vöröshagymát, húsz deka zsírt, valamint megfelelő mennyiségű tűzifát biztosítunk - mondta a szervező.

A lecsófőzőktől azt várják, hogy az egyéni ízlés, az egyedi íz, a sajátos ételösszeállítás és elkészítési mód vagy éppen a tájjelleg fejezze ki "a lecsó ezerarcúságát". A lecsó eredetiségéhez szükséges adalékokat a lecsófőzőknek maguknak kell hozniuk a csabai lecsócsatára.

Terülj, terülj asztalkám

Az augusztus 19-én, este hatkor kezdődő főzővetélkedőn résztvevő csapatok egy-egy fehér asztalt is kapnak, amelyen három személyre kell teríteniük, hogy ott fölszolgálhassák az általuk előállított lecsókülönlegességet. Ez lesz a verseny második része, amelyet a díjakat odaítélő szakmai bírálóbizottság szintén értékelni fog.