Valér
4 °C
8 °C

Leértékelték a magyar kötvényeket

2003.07.01. 12:12
A JP Morgan felmérése szerint a nemzetközi befektetési alapkezelők az elmúlt hetekben jelentősen leértékelték a magyar kötvények súlyát befektetési döntéseik meghozatalakor. A folyamat a hazai pénzpiaccal szembeni bizalom tartós visszaesésére utal. A jegybank feladata elemzők szerint a hitelesség helyreállítása.
A nemzetközi alapkezelők sorra vesznek vissza az általuk kezelt portfóliók esetében a magyar állampapíroknak a többi ország adósságleveleihez mért súlyából. Ez a JP Morgan tegnap közzétett havi felméréséből derül ki.

Inkább román vagy ukrán kötvényeket vesznek

Az amerikai befektetési bank által megkérdezett 187 alapkezelő több mint kétharmada nyilatkozott úgy, hogy az általa kezelt eszközök között a magyar kötvények súlya nem éri el a piaci benchmark szerepét betöltő eszközkosárnak megfelelő értéket. Az okok között az elemzők hazánk részben eurózóna-csatlakozásának lehetséges elhúzódását említik.

Emellett komoly súllyal esik latba az azzal együtt járó gazdaságpolitikai kihívások nagysága. Ezek a kihívások a hazai befektetési eszközök árfolyamára az elmúlt két hétben jelentős nyomást gyakoroltak. A JP Morgan összefoglalója szerint a befektetési alapok Románia és Ukrajna kötvénypiacát részesítik előnyben, az alapkezelők többségénél ezek túlsúlyban vannak a benchmarkértékekhez képest.

Százmilliárd forintnyi kötvényt adtak el

A külföldi befektetők idegenkedésének az elmúlt hetekben számos jele volt. A kezükben lévő hazai kötvénymennyiség - ami a 2800 milliárd forint feletti teljes állomány közel 70 százalékát teszi ki - a közelmúltban 100 milliárd forintot meghaladóan csökkent.

Az alapok az így felszabaduló pénz jelentős részét ki is vonták az országból. Mindez nagyban hozzájárul a forint gyengüléséhez is.

A kiszámíthatatlanság bizalomvesztéshez vezetett

A hazai monetáris politika elmúlt időkben mutatott kiszámíthatatlansága a legtöbb befektető szemében bizalomveszteségként csapódott le. Mindaddig, amíg a jegybank az elvesztett hitelességét nem képes helyreállítani, elemzők szerint a jelenlegihez hasonlóan magas kamatszint sem biztos, hogy alkalmas lesz a befektetők visszacsalogatására.

A JP Morgan-tanulmányban jelzett folyamat is erre utal: a porfóliósúlyok változtatása nem pillanatok kérdése az alapkezelőknél. A hazai pénzpiac vezető szereplőinek így elsősorban arra kell koncentrálniuk, hogy az elvesztett bizalmat a lehető legrövidebb időn belül helyreállítsák. Az Államadósság Kezelő Központ feladata sem lehet más, mint hogy biztosítsa működésének tartós kiszámíthatóságát - mondta lapunknak Szarvas Ferenc vezérigazgató.