Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

1000 milliárdos csomag jön

2006.06.07. 18:48
Az államháztartási egyensúly újbóli eléréséhez nem elég a kiadások csökkentése - mondta szerdán Kuncze Gábor. A liberális pártelnök szerint csak a kiadások lefaragása az egyensúlyjavításhoz szükséges pénz 25-30 százalékát jelentheti. A Fidesz szerint Kuncze beismerte: nem lesz adócsökkentés.

A költségvetés egyensúlyának helyreállításának érdekében a központi kiadások lefaragását célzó intézkedések mintegy 10-15 százalékos csökkentési lehetőséget jelentenek - közölte az SZDSZ elnöke szerdán. A Fidesz szerint Kuncze Gábor elismerte, hogy szó sincs adócsökkentésről.

"Ha a programot konzekvensen, következetesen végigvisszük, akkor az összes intézkedésből mintegy 25-30 százalék jöhet a kiadások megtakarításából. Ebből következik, hogy az egyensúly helyreállítása érdekében a többit pedig a bevételek növeléséből kell majd megteremteni" - mondta Kuncze Gábor. Hozzátette: a későbbiekben a kiadási oldalon nagyon következetes, szigorú gazdálkodásra van szükség.

A pártelnök hangsúlyozta: az SZDSZ azzal kalkulál, hogy az egyensúly helyreállítását követően - ha a gazdaság növekedése folytatódik - lehetőség lesz az adók csökkentésére. Megerősítette, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács következő ülésén a miniszterelnök bejelent majd egy intézkedéscsomagot, amely meghaladja az ezermilliárd forintot. Emellett csütörtökön egyeztetés lesz a koalíciós pártok és a miniszterelnök között - erősítette meg a Világgazdaság című napilap információját Kuncze Gábor.

Nem lesz adócsökkentés

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint Kuncze Gábor szerdai nyilatkozatával elismerte, hogy szó sincs semmiféle adócsökkentésről. "Furcsa bejelentés ez annak a pártnak az elnökétől, mely az elmúlt években, és különösen a választási kampányban komoly adócsökkentéssel hitegette az embereket, sőt a Medgyessy-Gyurcsány-kormány rendszeres adóemeléseit mindig adócsökkentésnek igyekezett feltüntetni, sűrű öntömjénezés keretében" - írta Szijjártó Péter.

A szóvivő közleménye szerint most azonban már a látszatra sem adnak, "így lett az adócsökkentési programból az emberek átverése, újabb megszorító csomag, értelmetlen és céltalan pénzbehajtás". Ehhez a folyamathoz a Fidesz semmilyen módon nem asszisztál - tette hozzá.