József, Bánk
-7 °C
0 °C

Feketelistán száz légitársaság

2006.03.22. 13:45
Az Európai Unió elkészítette a légitársaságokról szóló legfrissebb feketelistáját. A lajstromba 95 céget vettek fel, amelyek gépeit nem vagy csak korlátozásokkal fogadhatják az uniós tagállamokban. Korábban az EU több tagállama is összeállított ilyen listát, de hazánk nem.
Összesen 95 légitársaság kerül fel az Európai Unió feketelistájára, közülük 92-nek a gépeit nem szabad fogadni uniós államban, további három esetében korlátozások lépnek érvénybe, szombattól. A brüsszeli bizottság a listáról szerdán döntött, szakértői egyhangú ajánlása alapján. Az uniós tiltólista készítését már tavaly nyáron elhatározták Brüsszelben.

Három hónapig érvényes

A tilalmi listára került társaságok zöme afrikai, de van észak-koreai, kazah, kirgiz és thaiföldi is közöttük. Az EU a döntését elsősorban az egyes légitársaságok hazájában működő ellenőrzési rendszerek elégtelenségére hivatkozva hozta. A tilalom és korlátozás a személy- és az áruszállításra egyaránt vonatkozik. Érvényessége három hónap, ilyen rendszerességgel kívánja felülvizsgálni azt az EU, hacsak nincs rendkívüli fejlemény valamelyik társasággal kapcsolatban. A lista kidolgozásáról a tavaly nyári légikatasztrófa-sorozat után döntöttek az EU-tagországok.

Azóta több uniós tagállam el is készítette a maga lajtsromát, EU-szintű lista azonban eddig nem készült. Elsőként Nagy-Britannia zárta le légikikötőit Tadzsikisztán, Szváziföld, Sierra Leone, Libéria, Egyenlítői Guinea és a Kongói Demokratikus Köztársaság légitársaságai elől. Franciaország öt légitársaságot tiltott ki, Belgium korábban kilenc cégtől vonta meg a leszállási engedélyt.

A Magyarországon bejegyzett négy légitársaság, a Malév, a WizzAir, a SkyEurope és a Travel Service Online nem szerepel sem az unió, sem az egyes tagállamok tiltólistáján. Magyarország nem is készített ilyen összeállítást, bár tavaly szeptemberben a közlekedési tárcánál azt mondták, jó lenne egy ilyen listát összeállítani, csak nehéz az objektív összehasonlítás.