Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Megvannak a hitelválság első magyar áldozatai

2008.10.10. 08:08
Lehman Brothers kötvényeket lehetett venni Magyaroszágon a Citibanknál. A cég csődje után a pénz elveszett, A Citibank nem téríti meg a veszteséget, de minden ügyfélnek leírta, hogyan "gyakorolhatják jogaikat". Azt a bank nem árulja el, hány ügyfelét érinti a Lehman csődje, és azt sem, összesen mennyi pénzt fektetettek lenullálózodott kötvényekbe.

A Citibank 2004 júniusa és 2008 áprilisa között többféle, forint, euró és dollár alapú, 2-6 év közötti lejáratú, a Lehman Brothers Treasury Co. B.V. hollandiai leányvállalat által kibocsátott strukturált kötvényt forgalmazott a magyarországi ügyfelek számára. Ezeknek a kötvényeknek a Lehman Brothers Holdings Inc. volt a garanciavállalója.

Miután szeptember 15-én a Lehman Brothers csődvédelmet kért Amerikában, szeptember 19-én egy holland bíróság engedélyezte az LB Treasurynek a hitelezők részére történő kifizetések felfüggesztését.

A Citibank azt mondja, hogy a csődvédelem bejelentése után telefonon felvették a kapcsolatot az érintett kötvénytulajdonosokkal, hogy tájékoztassák őket a helyzetről. Az Indexhez fordult ügyfelek azonban pont azt sérelmezték, hogy ezen kívül nem kaptak tájékoztatást a banktól. Egészen a mai napig.

A bank ugyanis arról tájékoztatott, hogy az azóta eltelt időszakban, a Citi New York-i és londoni szakértői, külső csődjogi szakértőkkel együttműködve egy tájékoztató levél megírásán dolgoztak, hogy ebben a levélben részletes információt tudjanak adni ügyfeleinknek az aktuális helyzetről. Arról is tájékoztatják őket, hogy a strukturált kötvények befektetőjeként miképpen gyakorolhatják jogaikat. A levél magyar változatát tegnap küldték el postán az érintett ügyfeleknek.

A termékleírásban foglaltak szerint bármilyen tőkevédelem vagy kamatgarancia, ha van ilyen, egyedül a kibocsátó kötelezettsége, nem pedig a Citibanké. A Citibank nem vállalhatja a piaci események által bekövetkezett veszteségek megtérítését.

A Citibank szerint lehetetlen előre megjósolni, hogy mi lesz a végleges kimenetele a most zajló eseményeknek, és annak milyen hatása lesz a Lehman Brothers kötvénytulajdonosok befektetéseire. A helyzet folyamatosan bontakozik ki, és ez így fog történni amíg a Lehman Brothers elleni csődeljárás le nem zárul. A banknál azt is hangsúlyozták, hogy a szeptember közepétől zajló globális pénzpiaci események példa nélküliek, a Lehman Brothers befektetési bank 158 éves múltra tekint vissza.

Többet tud nálunk?
Vett Lehman kötvényt? Írjon nekünk!


  • Vennék
  • Hírek