Piroska
-2 °C
5 °C

Leisztinger visszavonul

2004.06.14. 08:29
A Forrás Rt. felvásárlása lehet az utolsó, közvetlenül Leisztinger Tamás által irányított felvásárlási akciója az Arago Holdingnak - írja a Napi Gazdaság. A 35 milliárd forintra becsült vagyonával az ország harmadik leggazdagabb emberének számító Leisztinger Tamás augusztustól eredeti hivatásához tér vissza, és fizikusként dolgozik majd.
Az eddig nem éppen gáláns ajánlatairól ismert Arago ezúttal 48 százalékos felárat kínál a cég által felvásárolni szándékozott Forrás Rt. részvényeiért: a Napi Gazdaság cikke szerint a döntésben az is szerepet játszhat, hogy az Arago alapítója, Leisztinger Tamás - az Eravistól a Westpharmáig, a Hunguest Hotelstől a Budapesti Érték-, illetve Árutőzsdéig megannyi sikeres vállalatfelvásárlás kitervelője és végrehajtója - visszavonulni készül a magyar tőkepiac tűzvonalától. A fizikus végzettségű cégalapító a hírek szerint a jelenlegi Arago-vezérre, Gránicz Jánosra bízza a cégbirodalom irányítását, és eredeti hivatásához tér vissza: augusztustól fizikusként fog dolgozni.

Jó ajánlat a Forrásra

Az Arago 1200 forintos árfolyamon nyilvános vételi ajánlatot készül tenni a Forrás Rt. törzsrészvényeire. A befektetési holding a törzsrészvények tőzsdei kivezetését tervezi, ám ez a 4 millió darabos - jórészt az ÁPV kezében lévő - elsőbbségi sorozat jövőjét nem érinti. Ha a tranzakció sikerül, a BÁV, az Eravis, a Pick és a Domestore után a Forrás lesz az ötödik, az Arago döntéséből a tőzsdéről távozó cég. A Forrás Rt. törzsrészvényei alig egy éve forognak a piacon, az Arago már jelenleg is a papírok 32,93 százalékát birtokolja, a további tulajdonszerzésre azonban csak nyilvános vételi ajánlattal van lehetőség. Az Arago az Erste Befektetési Holding Rt. lebonyolításában 1200 forintot, az utóbbi hat hónap súlyozott tőzsdei átlagárának jó másfélszeresét, a csütörtöki záróárnál csaknem negyven százalékkal többet fizetne a törzsrészvényekért. A papírokat az Erste és a Postabank hálózatában, összesen 120 irodában fogadják be.

A többség a cél

Az Arago az ajánlat - egyelőre a PSZÁF jóváhagyására váró - feltételei szerint elállhat a vételtől, ha nem sikerül 50 százaléknál többet vásárolnia. Ez leginkább a Forrás másik nagy részvényesétől, a Bartolus Investttől függ, a Napi Gazdaság szerint azonban éppen nekik köszönhető a a "befektetők legvérmesebb várakozásait" is meghaladó ajánlati ár. Az Arago korábbi tranzakcióiban éppen csak a törvényi minimumot elérő árat kínált a kisrészvényeseknek.