Klaudia
-3 °C
3 °C

Megvan az első leminősítés

2006.10.04. 10:50
Egy fokozattal lejjebb sorolta az ország és a jegybank devizaadósságainak osztályzatát a Japan Credit Rating. Míg a többi nemzetközi hitelminősítő még csak figyelmeztette az országot, a JCR előzetes jelzés nélkül lépett. Így is A kategóriások maradtunk, de már mínuszos jelzéssel. A japán döntés egy rossz sorozat kezdete lehet. A forint árfolyama lejtmenetben.

Februárban még megvárta a három nagy (Moody's, S&P és Fitch) egyikének a lépését, és csak a Moody's-leminősítés után sorolta lejjebb az országot a Japan Credit Rating (JCR), most azonban a távol-keletiek voltak az elsők. A JCR szerdán "A"-ról "A-" besorolásúvá minősítette át az ország és a jegybank hosszú lejáratú devizaadósságát.

A kilátások stabilak

A JCR a forintadósság besorolását az "A" kategóriában tartotta, és továbbra is stabil minősítést adott mindkét adósságállománynak. A JCR a döntést a kedvezőtlen magyar államháztartási helyzettel és kilátásokkal indokolta.

A JCR nincs benne a leginkább figyelt hitelminősítői hármasban. A hír elsősorban a japán befektetők számára lehet fontos, akik a legnagyobb arányban tartják az összesen 325 milliárd japán jenben denominált magyar adósságpapírokat, ami a külső adósság mintegy 16 százaléka - kommentálta a fejleményt a Portfolio.hu-nak Tóth Gyula, a BA-CA bécsi elemzője.

A Napi Online szerint a JCR indoklásának első helyén az szerepelt, hogy a 2006-os pénzügyi hiány jobban nőtt a JCR korábbi előrejelzésénél, és a deficit lefaragását bizonytalanná teszi, hogy ahhoz átfogó pénzügyi reformot kellene végrehajtani, ennek részeként átalakítva a nyugdíj- és az egészségügyi rendszert is.

Egy rossz sorozat kezdete?

A JCR lépése korántsem nem előzmények nélküli. Szeptember 20-án már bejelentette a Fitch Ratings, hogy Magyarország devizaadósi besorolását ugyan a "BBB+", forintadósi osztályzatát pedig az "A-" kategóriában hagyja, de a kilátást a korábbi stabilról a leminősítést valószínűsítő negatívra rontja le.

Egy nappal azelőtt a Standard & Poor's - amely már korábban negatív kilátásúnak minősítette a magyar adósságállományt - közölte: egyelőre nem ront a minősítésen, de ha a belpolitikai válság és a kormányellenes tüntetések miatt felpuhulnak a reformtörekvések és a megszorítási tervek, akkor lejjebb sorolhatja a magyar devizaadósi besorolást.

A sorban az utolsó eddig a Moody's volt, amely szeptember 22-én vette felülvizsgálat alá Magyarország devizában és forintban kibocsátott államkötvényeire, valamint a devizában fennálló bankbetétekre vonatkozó A1-es adósminősítési osztályzatát, sőt kedden a főváros minősítését is vizsgálni kezdte.

A felülvizsgálatok eredménye mindhárom hitelminősítőnél a lejjebb sorolás vagy a kilátások rontása lehet. A Moody'snál A1 kategóriájú, negatív kilátású a magyar besorolás, a Fitchnél tavaly december óta BBB+, míg az S&P-nél A- és A-2, mindkettő negatív kilátással.

Gyengül a forint

A devizapiacon tovább gyengült és egyhetes mélypontjára jutott a forint. Az euró ára tegnap még 274,50 forint közelében volt, reggel már 276 forint körül kereskedtek a közös európai pénzzel. Fél tizenegy körül az euró ára a 277 forintos szint közelébe került a Portfolio.hu jelentése szerint, igaz, innen a forint visszaerősödött némileg, és 11 előtt néhány perccel 276,36 forintba került egy euró.