Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

A Fidesz kiterjesztené a lex Molt

2007.10.12. 06:27
Kiterjesztené a stratégiai vállalatok védelméről szóló törvényt más állami vállalatokra is a Fidesz - írta a pénteki Magyar Nemzet.

Fónagy János, a legnagyobb ellenzéki párt országgyűlési képviselője a lapnak elmondta: a jövő héten egy olyan törvénytervezetet nyújtanak be, mely stratégiai céggé emelné, és ezáltal megóvná az ellenséges külföldi felvásárlástól a Magyar Posta Zrt.-t, valamint a közösségi közlekedést szolgáló vállalatokat, így a vasúti, közúti és légiforgalmi tevékenységet végző gazdasági társaságokat.

A lap emlékeztet arra, hogy az eredetileg a Molt oltalom alá helyező törvényben - egy módosító indítvány nyomán - az energiaipari vállalatok mellett "az ország vízellátása szempontjából kiemelten fontos" társaságok is szerepelnek.

Kit véd a lex Mol?

A lex Mol végszavazása előtt Orbán Viktor is felszólalt az Országgyűlésben, ahol vagyonvédő intézkedésnek nevezte a szabályozást. A Fidesz elnöke akkor kijelentette: pártja javaslatokat fog tenni a stratégiai cégek körének bővítésére. Ez történik meg a jövő héten - olvasható a Magyar Nemzetben.

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter a napokban keményen fogalmazott, és oligarchának nevezte Hernádi Zsoltot és Csányi Sándort. A Financial Timesnak nyilatkozó Bokros szerint a lex Mol brutális kísérlet az állam részéről arra, hogy magánérdekeket vedjen. Bokros szerint a jogszabály nem a közérdek védelméről szól, hanem pénzügyi oligarchákat véd - az élen Csányi Sándorral és Hernádi Zsolttal -, illetve azokat a politikusokat óvja, akik támogatást kapnak az oligarcháktól.

Csütörtöki hír ugyanakkor, hogy a Templeton és a Centaurus után egy újabb jelentős, kétszázalékos Mol-pakettel bíró intézményi befektető, a Blackrock is kiállt az OMV mellett. Az alapkezelő egyik vezetője a Mol vezetésének viselkedése miatt csalódott, de az osztrákoktól is magasabb árat vár.