Judit
3 °C
7 °C

A Fidesz kiterjesztené a lex Molt

2007.10.12. 06:27
Kiterjesztené a stratégiai vállalatok védelméről szóló törvényt más állami vállalatokra is a Fidesz - írta a pénteki Magyar Nemzet.

Fónagy János, a legnagyobb ellenzéki párt országgyűlési képviselője a lapnak elmondta: a jövő héten egy olyan törvénytervezetet nyújtanak be, mely stratégiai céggé emelné, és ezáltal megóvná az ellenséges külföldi felvásárlástól a Magyar Posta Zrt.-t, valamint a közösségi közlekedést szolgáló vállalatokat, így a vasúti, közúti és légiforgalmi tevékenységet végző gazdasági társaságokat.

A lap emlékeztet arra, hogy az eredetileg a Molt oltalom alá helyező törvényben - egy módosító indítvány nyomán - az energiaipari vállalatok mellett "az ország vízellátása szempontjából kiemelten fontos" társaságok is szerepelnek.

Kit véd a lex Mol?

A lex Mol végszavazása előtt Orbán Viktor is felszólalt az Országgyűlésben, ahol vagyonvédő intézkedésnek nevezte a szabályozást. A Fidesz elnöke akkor kijelentette: pártja javaslatokat fog tenni a stratégiai cégek körének bővítésére. Ez történik meg a jövő héten - olvasható a Magyar Nemzetben.

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter a napokban keményen fogalmazott, és oligarchának nevezte Hernádi Zsoltot és Csányi Sándort. A Financial Timesnak nyilatkozó Bokros szerint a lex Mol brutális kísérlet az állam részéről arra, hogy magánérdekeket vedjen. Bokros szerint a jogszabály nem a közérdek védelméről szól, hanem pénzügyi oligarchákat véd - az élen Csányi Sándorral és Hernádi Zsolttal -, illetve azokat a politikusokat óvja, akik támogatást kapnak az oligarcháktól.

Csütörtöki hír ugyanakkor, hogy a Templeton és a Centaurus után egy újabb jelentős, kétszázalékos Mol-pakettel bíró intézményi befektető, a Blackrock is kiállt az OMV mellett. Az alapkezelő egyik vezetője a Mol vezetésének viselkedése miatt csalódott, de az osztrákoktól is magasabb árat vár.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?