Benedek
-4 °C
5 °C

Nem tetszik mindenkinek a lex Audi

2006.11.10. 07:36
Megosztotta a cégvilágot a kormány döntése, miszerint a kutatás-fejlesztésre fordított összeggel csökkenthető a társaságok szolidaritási adóalapja.

A Magyar Innovációs Szövetség tegnapi közleményében támogatásáról biztosította a módosítást, ellenben a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége kifogásolja, hogy a kormány "megint a feltőkésített multinacionális vállalatoknak adott kedvezményt" - erről Dávid Ferenc főtitkár beszélt csütörtöki rádióinterjújában.

Az innovációs szövetség tagszervezetei - különösen a kiemelten innovatív nagyvállalatok - korábban kijelentették, hogy a szolidaritási adó egyik várható következménye a nemzetközi összehasonlításban amúgy is aggasztóan alacsony vállalati kutatás-fejlesztési ráfordítások csökkenése lesz. Egyetértenek a kormány azon szándékával, hogy a jelenleginél még jobban érdekeltté kívánja tenni a piaci szereplőket a kutatás-fejlesztésben.

Korábbi elemzéseik szerint Magyarországon a GDP-növekedéshez a magyar gazdaságból származó innováció hozzájárulása 43-45 százalék volt, ami jóval kisebb arány, mint amit a nyugat-európai országok felmutatnak.

A VOSZ szerint viszont a magyar munkavállalók 60-70 százalékát foglalkoztató kis- és közepes vállalkozásoknak nem jelent előnyt a döntés. Dávid Ferenc szerint a kedvezmény miatt kieső 5 milliárd forintot azokkal fogják megfizettetni, akik - ilyen jellegű kiadásaik híján - nincsenek a kedvezményezett körben. A főtitkár fontosnak tartotta kiemelni: azzal, hogy egy multinacionális cég, vagyis az Audi kifogásolta a beígért adómentesség elvesztését, kimondatott, hogy ha nem stabil a gazdasági jogi környezet, akkor nem lehet vállalkozni.