Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Lendületben a magyar gazdaság

2004.03.02. 10:49
A KSH elemzése szerint tavaly az utolsó negyedévben a vártnál jobban, 3,5 százalékkal nőtt a gazdaság, ami fellendülést mutat, igaz, éves szinten alig 2,9 százalékos a gyarapodás. A devizapiac nem lelkesedett be a hírre, a forint gyengülni kezdett.
A KSH előzetes számításai alapján Magyarország bruttó hazai terméke az előző év azonos időszakához viszonyítva 2003 IV. negyedévében 3,5 százalékkal, az év egészét tekintve 2,9 százalékkal nőtt.

Gyengül az agrárium

A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2003 IV. negyedévében az előző negyedévhez viszonyítva egy százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék. A bruttó hozzáadott érték volumene az iparban és a szolgáltató ágazatokban nőtt, a mezőgazdaságban csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Három évre visszatekintve a legjelentősebb GDP növekedés 2001 első negyedévében történt, amikor 4,2 százalékkal nőtt a gazdaság volumenindexe. A legkevésbé tavaly, a második negyedévben gyarapodott a GDP, alig 2,4 százalékkal. A leggyengébb év a tavalyi volt, 2,9 százalékos növekedéssel, a legerősebb pedig a 2001-es év volt, amikor 3,8 százalékkal gyarapodott a gazdaság.

Gyengül a forint

A Napi Online értesülései szerint nem lelkesítette fel a bankközi devizapiacot a vártnál jobb GDP-adat, a forint gyengülésbe kezdett. A tegnapi, 256 forint alatti "kaland" után ma 256,25 forinton nyitott az euró a bankközi devizapiacon, a vártnál jobb, de a tavalyinál gyengébb GDP-adat, illetve a beruházások lanyha növekedése nyomán 256,85-ig drágult a deviza - tájékoztatott az ING Bank üzletkötője.

Kolba Miklós szerint a piacot nem lelkesítették fel a legfrissebb magyar makromutatók, ráadásul úgy tűnik, hogy az elmúlt napok forinterősödése után lassan beindul a profitrealizálás is. Ez utóbbira utal, hogy a hazai fizetőeszköz gyengülésével párhuzamosan a lengyel zloty emelkedik.