Vigyázni kell a lakáshitelekkel

2005.11.16. 16:07
Ágazati vizsgálatot folytatott le a versenyhivatal a lakáshitelt nyújtó cégek körében. A GVH szerint a fogyasztók ugyan széles körből válogathatnak, ám kevés valóban hasznos tanácsot kapnak a legjobb termék kiválasztásához.
A lakáshitelpiac 2002 januárja és 2004 júliusa között nagy mértékben bővült, és ezzel párhuzamosan erősödött a verseny is. Széles kínálatból válogathattak a fogyasztók, ám az optimális pénzintézet és termék kiválasztásához csak korlátozott segítséget kaptak - summázza a versenyhivatal lakáshitelpiacról most befejeződött ágazati vizsgálata.

A piac fele az OTP-é

A fogyasztók nagy része nem képes átlátni a hosszú távra vállalt kötelezettségeivel járó következményeket. Szükség lenne arra, hogy a hitelintézetek azonos módon közöljék a várható költségeket. Ez a bankok hitelkockázatát is csökkenthetné.

A GVH tavaly nyáron indította a 41 hitelintézetre kiterjedő vizsgálatát, miután megszaporodtak a lakáskölcsönökkel kapcsolatos fogyasztói problémák. Felmerült, hogy az ágazatban korlátozódhat, s torzulhat a verseny.A jelentésből kitűnik: az adott időszakban a sok piaci szereplő ellenére a lakáshitel-állomány 70 százaléka öt cégnél koncentrálódott.

A piac 52 százaléka az OTP-csoporttagok kezében volt, ám a résztvevők egyike sem volt gazdasági erőfölényben, és a versenyhatósági prognózis ilyen helyzetet a közeljövőben sem valószínűsít.

Nem vagyunk jól tájékozottak

A hatásos verseny feltétele a jól tájékozott, megalapozottan és jól választani képes fogyasztó - szögezi le a jelentés. A vizsgálat alapján több ajánlást fogalmaz meg a GVH. Így kívánatosnak tartja a bankok kötelezését a potenciális hitelfelvevő közérthető, írásos tájékoztatására.

A GVH megtiltaná, legalábbis korlátozná a lakáshitel-törlesztéssel járó árukapcsolásokat, az egyéb szolgáltatások kötelező igénybevételét. Megszüntetné az ingatlanfedezet kényszerértékesítése esetén elharapózott "dupla leértékelés" gyakorlatát, és előírná, hogy mielőtt a hitelintézet élne opciós jogával, adjon 90 napos lehetőséget az adósnak saját lakása értékesítésére, vagy nyújtson módot a bankkal való közös eladásra.

Javasolja a versenyhivatal egyebek közt azt is, hogy a hitelezéshez kapcsolódó nem közvetlen banki költségeket, például a közjegyzői díjat a hitelintézet mint a szolgáltatások megrendelője fizesse meg. A GVH a honlapján szakmai vitára bocsátotta a jelentést, és a tapasztalatok alapján véglegesíti azt.  • Tippek
  • Hírek