Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Osztráknak hazudták a magyar Márton-napi libákat

2002.11.08. 12:58
Hiba történt a Márton-napi libákkal a Merkur osztrák élelmiszer-áruházláncnál: prospektusában osztrákként hirdeti a szárnyasokat, amelyek valójában Magyarországról érkeztek. Az osztrák Egyesület a Fogyasztók Tájékoztatására (VKI) pénteken közleményben óvott a félrevezető reklámtól.
A Merkur prospektusában a hálózat reklámalakja, a széles karimájú kalapot és esőkabátot viselő Ano Nym a Márton-napra "osztrák korai hízott libát" ajánl, amelynek úgymond "szép élete volt a szabad mezőn, tisztességes libatenyésztőknél", s kilogrammonként 6,49 euróért kapható tisztítva. A szupermarketekben ezen az áron árult liba csomagolásán azonban - ugyan kis betűkkel, de olvashatóan - az áll, hogy a termék Magyarországról érkezett.

A fogyasztóvédők betiltanák

A VKI azonnal pert kezdeményezett a félrevezető reklám beszüntetése érdekében és kérte, hogy a bíróság további intézkedésig tiltsa azt be. A Merkur sem késlekedett: a lánc üzleteiben plakátokat helyezett ki, amelyeken tájékoztatja a vevőket a prospektusban szereplő tévedésről, valamint arról, hogy a libák Magyarországról valók.

A magyar liba is jó liba

Ulrike Vorberg, a Merkur állatorvosa az osztrák APA hírügynökség útján elnézést kért a vásárlóktól a tévedés miatt. Hangsúlyozta azonban, hogy a magyar szárnyasok sem tömött libák, hanem a szabad mezon nevelkedtek, s importjukra feltétlenül szükség van, mert Márton-nap, s az olyankor szokásos libalakomák idején csak Ausztriából nem lehetne kielégíteni a keresletet.

Magyar hetek a Merkurban

A szabadon nevelkedett és a tömött liba között a szakértők szerint az a különbség, hogy az utóbbin jóval több a zsír. A Merkur közel száz hatalmas - átlagosan 2000 négyzetméteres - szupermarketjében jelenleg magyar hetek vannak, amelyeket nemrégiben Dr. Németh Imre mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter nyitott meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!