Emőke
-4 °C
9 °C

Helyreigazítás

2004.12.26. 13:13
Lapszemleként közölt cikkünk állításait, miszerint a Lidl cseh és lengyel üzleteiben fejpántot adtak a menstruálókra, nem tudjuk bizonyítani. Helyreigazítunk.

Valótlanul állítottuk illetve híreszteltük az internetes hírlapunkon a Magyar Hírlap december 4-ei számából lapszemleként átvett, "Fejpántot adtak a menstruálókra a Lidlben" címmel megjelent cikkben, hogy "a Lidl üzletlánc cseh és lengyel üzleteiben a női alkalmazottakat sárga fejpánt viselésére kötelezték menstruációs ciklusuk alatt, _ hogy a munkavállalókkal állítólag kíméletlenül bánó német diszkontláncban a hölgyek olyankor a kijelölt időpontokon kívül is kimehessenek a mosdóba."

A valóság az, hogy olyan valóban felháborító eljárásra soha sor nem került, a diszkontlánc sem ebben az esetben, sem máskor soha egyetlen munkavállalóját sem tette ki az emberi méltóságot sértő, vagy megalázó, kíméletlen bánásmódnak.

Valótlanul híreszteltük továbbá, hogy a Lidl munkavállalóit "belső detektívek figyelik". A valóság az, hogy a társaság soha a munkavállalókat figyelő detektíveket nem alkalmazott, a munkarendet kizárólag az adott ország munkajogi szabályinak megfelelően, azokkal teljes összhangban biztosítja.

Szintén valótlan, a Társaság jó hírnevét súlyosan és minden alap nélkül sértő híresztelést közöltünk, amikor hallomásból szerzett meg nem erősített információként azt állítottuk, "hogy a pénztárosoknak felnőtt pelenkát kellett hordaniuk, hogy addig se kelljen kimenniük vécére."

Ugyancsak valótlan az az állítás, amelyet a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete elnökének szavaira hivatkozva tényként közöltünk, mely szerint a "Lidl ugyan a kereskedelemben nagyon jónak számító bruttó százezer forint körüli és feletti fizetést ad dolgozóinak, ám a munkaszerződések értelmében a fizetésbe beleszámítják az összes túlórát és egyéb pótlékokat."

A valóság az, hogy a Lidl Magyarország Kft. a Munka Törvénykönyve túlórára vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően jár el azon, a cikk állításával ellentétben egyáltalán nem rengetegszer előforduló esetekben, amikor az alkalmazottak túlóráznak."

A valótlan állításokért mind a Lidltől, mind az olvasóktól elnézést kérünk.