Géza
-11 °C
-4 °C

Javult Budapest üzleti megítélése

2005.10.10. 13:46
Budapest két helyezést lépett előre a 30 üzleti élet legnépszerűbb városait összesítő rangsorában a Cushman & Wakefield Healey & Baker nemzetközi ingatlan-tanácsadó szerint. A harmincas listán így is csak a 21. helyen áll a magyar főváros, de Moszkva után immár Bécset is megelőzi a régióban. Prága még mindig 8 hellyel előrébb.
Egy cég elhelyezése szempontjából a legkedveltebb London és Párizs, a két nagyváros toronymagasan kiemelkedik Európában. Barcelona és Madrid Amszterdammal és Brüsszellel vetekszik a népszerűségi listán, Frankfurt pedig a harmadik helyen szerepel.

Huszonegyedik helyezésével a magyar főváros Moszkva és Bécs előtt szerepel a ranglistán, ugyanakkor régióbéli vetélytársai, Prága (13. hely) és Varsó (20. hely) mögött áll az összesítés szerint.

A felmérés 500 Európában kiemelkedő cég vezetőivel készített interjúk alapján került összeállításra. A vizsgálódás fókuszában olyan témák állnak, amelyekkel egy cégnek akkor kell számolnia, amikor arról dönt, hová helyezze át működését. A tanulmány e témák alapján rangsorolja Európa 30 üzleti élet szempontjából legfontosabb városát.

Kevesen ismerik

A megkérdezett cégek többségénél a következő három szempont játszott döntően közre a város kiválasztáskor: más cégek száma az adott városban, ingatlan-tanácsadók véleménye, illetve az adott város általános megítélése.

"A közép-európai régió lesz a tervezett befektetések legkedveltebb célpontja az elkövetkező öt évben és a megkérdezett cégek 17 százaléka tervezi részben vagy teljes egészében ide áthelyezni a székhelyét" - vélte Charles Taylor, a C&W/H&B budapesti irodájának ügyvezető igazgatója.

Budapest előmenetelét hátráltatja néhány dolog, a legszembetűnőbb ezek között az, hogy az 500 megkérdezett vezető mindössze 30 százaléka ismerte a várost. A kormányzat által teremtett kedvező üzleti légkör és a főváros fejlesztési igyekezete ellenére a város közlekedése, az életminőség és a telekommunikáció fejlettsége kívánni valókat hagy maga után. A stratégiai fejlesztések, az infrastruktúra korszerűsítésétől a helyi munkaerő képzéséig elengedhetetlen a következő években.