Judit
2 °C
7 °C

Tíz százalékkal drágult a liszt

2007.10.08. 08:05
Októbertől ismét jelentős mértékben, mintegy 10 forinttal növelte a liszt kilónkénti átadási árát a malomipar. Lakatos Zoltán, a feldolgozókat tömörítő Gabonaszövetség elnöke elmondta: a szervezet információi szerint a változást a sütőipari cégek és a kereskedelmi láncok is elfogadják.

A zsákos lisztet a malmok mostantól kilónként 82-88 forintért, a csomagoltat 90 forint feletti áron adják. Így a kereskedelemben a liszt fogyasztói ára várhatóan mindenhol meghaladja a kilónkénti 100 forintot.

Az árnöveléssel a lisztár előreláthatólag eléri csúcspontját, így újabb jelentős drágulásra nem kell számítani. Lakatos Zoltán legfeljebb januárban tart lehetségesnek egy kisebb árkorrekciót. A későbbiekre nézve ugyanakkor bizonytalanságot okoz, hogy a malmok az 1,2 millió tonnás éves búzaőrlési szükséglet 25-30 százalékát még nem vették meg. Egyelőre nem tudni, hogy a hiányzó mennyiséget milyen árakon szerezhetik be.

A lisztdrágulás hátterében egyértelműen a gabonaárak emelkedése áll: az erőteljes világpiaci kereslet miatt a hazai búzaárak tavalyhoz képest megkétszereződtek, és ma már tonnánként 57-62 ezer forint között mozognak. Ennek következtében a liszt több lépcsőben 25-26 forinttal drágult a nyár elejéhez viszonyítva, és ez 50-60 százalékos változást takart. Ágazati szakértők szerint azonban még a 100 forint feletti kilónkénti bolti árak sem okozhatnak elviselhetetlen terhet a fogyasztóknak.

Lakatos Zoltán szerint a sikeres áremelések nyomán a malomipari vállalatok zöme ma eredményesen működhet. Ez főként azokra a cégekre igaz, amelyek még korábban, 50 ezer forint körüli tonnánkénti árakon vették meg a búzát. Az iparági árbevétel-arányos nyereség azonban így is csak mintegy 2 százalékra tehető - mondta az elnök.

A sütőipar nem tudja kigazdálkodni az újabb lisztdrágulást, ezért a költségnövekedést tovább kell hárítania a fogyasztókra - mondta Werli József, a Magyar Pékszövetség (MPSZ) szakmai titkára. A vállalkozások az áremelésekről egy-két héten belül tárgyalásokat kezdenek kereskedelmi partnereikkel. Az ágazat szereplői - az MPSZ elleni versenyhivatali eljárásra hivatkozva - nem közöltek információt arról, nyár óta mekkora árnövelést hajtottak végre.

A korábbi nyilatkozatok szerint a búza- és lisztdrágulás 15-20 százalékos áremelést kényszerített ki. Így a fehér és a félbarna kenyér kilója az üzletek zömében már ma sem kapható 200 forint alatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?