Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Tíz százalékkal drágult a liszt

2007.10.08. 08:05
Októbertől ismét jelentős mértékben, mintegy 10 forinttal növelte a liszt kilónkénti átadási árát a malomipar. Lakatos Zoltán, a feldolgozókat tömörítő Gabonaszövetség elnöke elmondta: a szervezet információi szerint a változást a sütőipari cégek és a kereskedelmi láncok is elfogadják.

A zsákos lisztet a malmok mostantól kilónként 82-88 forintért, a csomagoltat 90 forint feletti áron adják. Így a kereskedelemben a liszt fogyasztói ára várhatóan mindenhol meghaladja a kilónkénti 100 forintot.

Az árnöveléssel a lisztár előreláthatólag eléri csúcspontját, így újabb jelentős drágulásra nem kell számítani. Lakatos Zoltán legfeljebb januárban tart lehetségesnek egy kisebb árkorrekciót. A későbbiekre nézve ugyanakkor bizonytalanságot okoz, hogy a malmok az 1,2 millió tonnás éves búzaőrlési szükséglet 25-30 százalékát még nem vették meg. Egyelőre nem tudni, hogy a hiányzó mennyiséget milyen árakon szerezhetik be.

A lisztdrágulás hátterében egyértelműen a gabonaárak emelkedése áll: az erőteljes világpiaci kereslet miatt a hazai búzaárak tavalyhoz képest megkétszereződtek, és ma már tonnánként 57-62 ezer forint között mozognak. Ennek következtében a liszt több lépcsőben 25-26 forinttal drágult a nyár elejéhez viszonyítva, és ez 50-60 százalékos változást takart. Ágazati szakértők szerint azonban még a 100 forint feletti kilónkénti bolti árak sem okozhatnak elviselhetetlen terhet a fogyasztóknak.

Lakatos Zoltán szerint a sikeres áremelések nyomán a malomipari vállalatok zöme ma eredményesen működhet. Ez főként azokra a cégekre igaz, amelyek még korábban, 50 ezer forint körüli tonnánkénti árakon vették meg a búzát. Az iparági árbevétel-arányos nyereség azonban így is csak mintegy 2 százalékra tehető - mondta az elnök.

A sütőipar nem tudja kigazdálkodni az újabb lisztdrágulást, ezért a költségnövekedést tovább kell hárítania a fogyasztókra - mondta Werli József, a Magyar Pékszövetség (MPSZ) szakmai titkára. A vállalkozások az áremelésekről egy-két héten belül tárgyalásokat kezdenek kereskedelmi partnereikkel. Az ágazat szereplői - az MPSZ elleni versenyhivatali eljárásra hivatkozva - nem közöltek információt arról, nyár óta mekkora árnövelést hajtottak végre.

A korábbi nyilatkozatok szerint a búza- és lisztdrágulás 15-20 százalékos áremelést kényszerített ki. Így a fehér és a félbarna kenyér kilója az üzletek zömében már ma sem kapható 200 forint alatt.  • Vennék
  • Hírek