Piroska
-2 °C
5 °C

Otthonszerzés szinte nulláról

2006.01.20. 07:59
Kapcsolódó cikkek (1)
Már három cégnél lehet lakást lízingelni februártól: az OTP SCD mellett a BG Lízign és a HVB Leasing is elindítja szolgáltatását.
Február elsejétől három társaság kínál önerő nélküli lízinglehetőséget. A már a piacon lévő OTP-SCD mellett elindítja ezt a szolgáltatást a CIB ingatlanlízingcége és a Biggeorge's-csoporthoz tartozó BG Lízing Rt. is. Lakáspiaci indulását a HVB Leasing február elejére tervezi.

Ingatlan rovat
Mindent megtudhat a lakás- és ingatlanpiaci helyzetről az Index új ingatlan rovatában.

Néhány részlet még nem tisztázott, de az biztos, hogy komolyabb megtakarított pénz nélkül a lízing segítségével is csak újonnan épített lakásba költözhetnek az ügyfelek (a CIB használt lakásokkal nem is foglalkozik majd). Ráadásul a kockázatok mérséklése miatt a társaságok csak úgy vállalják a 100 százalékos finanszírozást, ha erről meg tudnak állapodni a beruházóval.

A lízinget valamiféle csodafegyvernek tartókat azonban nem csak ez rángathatja le a földre. A magas finanszírozási hányadhoz ugyanis mindenütt komoly adósminősítés - jellemzően jövedelemvizsgálat - tartozik, és a cégek kockázati szempontból (a várható áralakulást figyelembe véve) az ingatlanokat is alaposan mérlegelik. A lízing a lakáshitelnél becslések szerint 1,5-2 százalékkal drágább, de az elvárt önerő tulajdonképpen minden esetben (használt vagy nem kurrens ingatlannál is) alacsonyabb, mint a bankhitelnél. A lízing mellett szólhat még a rugalmasság is.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft