Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Megjelent a valóban önerő nélküli lakáslízig

2007.05.09. 10:19
Tavaly kétmilliárd forint hitelt helyezett ki a BG Hitel & Lízing, az idei első negyedévben pedig már hárommilliárdot. Az átalgos hitelösszeg nyolcmillió forint, a kihelyezések 90 százaléka lakáscélú lízing. A cég tényeges önerő nélküli lízinget is kínál.

Idén pár százalékos részt akar kiszakítani a mintegy 500 milliárd forintra becsült jelzálogfinanszírozási piacból a BG Hitel & Lízing, amely az első negyedévet hárommilliárd kihelyezéssel zárta - nyilatkozta Hegedűs Éva, az egy éve piacra lépett finanszírozó elnök vezérigazgatója. A BG Hitel & Lízing márkanév mögött két cég, a BG Magyarország Ingatlanfinanszírozási Zrt. és BG Magyarország Lízing Zrt. található, mindkettő a Biggeorge's Holding tagja.

Stabil növekedés

"Az ingatlan finanszírozás specialistái szeretnénk lenni" - mondta Hegedűs Éva, aki fél éve az OTP Banktól érkezve irányítja mindkét társaságot. A két cég múlt évi forgalma kétmilliárd forint volt, az idei első negyedévet hárommilliárd forint kihelyezéssel zárták, de a befogadott hitelkérelmek összege meghaladja az ötmilliárdot – mondta az elnök-vezérigazgató. Miután betétet nem gyűjtenek, finanszírozó partnerük a KDB Bank Magyarország Zrt. (korábban az MKB Bankkal működtek együtt).

A specialitás azt jelenti, hogy a lehetséges ügyfél igények legszélesebb körére dolgoznak ki finanszírozási módokat és a termékválaszték széles skáláját kínálják. Először jelentek meg a piacon például a tényleg önerő nélküli finanszírozással, ahol a kezdeti költségeket (értékbecslés, közjegyző díja, szerződéskötési díj) is megfinanszírozzák. Kedvező az ügyfelek számára az is, hogy a BG Hitel & Lízing az ingatlan piaci értékének akár 85 százalékát is meghitelezi (a bankok rendszerint az ettől alacsonyabb hitelbiztosítéki érték ettől kisebb arányát hitelezik). Van jövedelem vizsgálat nélküli, illetve minimálbér igazolásával igényelhető hitelük és megtalálható a termékpalettában a maradvány érték melletti hitel és lízing is.

Hitelkiváltás

Az egy évnyi működés során nem tapasztaltak komolyabb törlesztési problémákat, így a két cég portfolióját jónak minősítette Hegedűs Éva. A kihelyezések több, mint 90 százaléka lakáscélú hitel, illetve lízing, az átlagos hitelösszeg pedig nyolcmillió forint, ami körülbelül egyharmaddal magasabb a piaci átlagnál.

A BG Hitel & Lízing termékeit a saját értékesítési csatornáin keresztül és számos értékesítési partnere közreműködésével végzi. A BG Hitel & Lízing nemrégiben egy elemzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes a forint alapú hiteleket az általa kínált deviza alapú hitelekkel kiváltani. Egy példán keresztül azt mutatta be az elemzés, hogy egy 8 százalékos kamat és kezelési költséget tartalmazó forint hitelnek az 1,97 százalék kamatozású és három százalékos kezelési költségű svájci frank alapú termékével történő hitelkiváltása esetén havonta több, mint 7000 forintos megtakarítást tudhat magáénak egy ügyfél. Az árfolyamkockázatról most annyit mondott Hegedűs Éva, hogy a forintnak a jelenlegi árfolyamhoz képest 20 százalékkal kellene gyengülnie (a svájci frankkal szemben) ahhoz, hogy az ügyfél havi törlesztő részlet előnye elolvadjon.

A BG Hitel & Lízing idén pár százalékos részhez akar jutni a 500 milliárd forintos lakásfinanszírozási piacból - fogalmazta meg a legközvetlenebb célt az elnök-vezérigazgató.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!