Géza
-12 °C
-4 °C

Külföldi ingatlanra támogatott lakáshitel

2004.05.05. 08:05
Mivel nem készült el az államilag támogatott lakáshitel módosítása, csatlakozásunkkal felhasználhatjuk azt francia vagy akár spanyol ingatlan vásárlásához is.
Még nem készült el a lakás célú állami támogatásokról szóló kormányrendelet módosítása. A mai szabályok alapján a támogatások igénybevételének a magyar állampolgárság a feltétele. Uniós taggá válásunkkal így akár szlovákiai, olasz- vagy franciaországi lakóingatlanhoz is igényelheti a magyar állami támogatást a magyar állampolgár - hivatalos helyen nem cáfolták a Világgazdaság erre vonatkozó kérdését. A kormány szerdán tárgyalja az állami lakástámogatásokról szóló kormányrendelet módosítását, ám addig a korábbi jogszabályok szerint járnak el az ügykezelők.

Készülget

Az egyelőre csak készülőfélben lévő módosítások között szerepel majd az a félmondat, mely egyértelművé teszi: a magyar lakástámogatásokat csak a Magyar Köztársaság területén lévő, illetve felépítendő lakások esetében lehet igénybe venni. Ám jelenleg még az a módosítás sem szerepel a jogszabályban, mely a hazánkban dolgozó más tagországbeli állampolgároknak, illetve azok családtagjainak biztosít egyenlő feltételeket.

A munkavállalók közösségen belüli mozgásáról szóló rendelet megköveteli, hogy valamely tagállam másik területén foglalkoztatott állampolgára az ottani munkavállalókkal azonos szociális és adózási kedvezményeket élvezzen. A tervek szerint a kormányrendelet szövege úgy változna, hogy az "állampolgár" fogalom helyett a "magánszemély" fogalmát használja, teljesítve az uniós elvárásokat.

A külföldiek esetében a támogatás igénybevételét ma a belügyminiszter engedélyezheti. Az eljárás nem változna az EU-n kívüliekkel szemben, de úgy módosulna a szabályozás, hogy magánszemélynek nem minősülő külföldieknek kötnék engedélyhez a támogatások igénybevételét. Az engedély kiadásának a feltétele legalább öt éves magyarországi tartózkodás lenne.