Valér
-2 °C
0 °C

Gyerekvállalás pénzért, bukással

2007.10.01. 08:33
Első látásra fájdalommentes megoldásnak tűnik, hogy a még gyermektelen, de gyermekvállalást tervező fiatal házaspárok első lakásuk megvásárlásához az önrészt közvetlen állami támogatás igénybevételével szerzik meg. Ennek lehetőségét a megelőlegező kölcsön teremti meg, napjaink válási statisztikáit és a gyermekvállalás időpontjának folyamatos kitolódását látva jogosan merül fel a kérdés, vajon hányan járnak pórul, és fizetik vissza a megelőlegezett kölcsönt?

A hazai kereskedelmi bankok nem szívesen nyilatkoznak arról, hogy a gyerekvállalás állami támogatását kihasználók között milyen arányban vannak, akik esetében végül nem születnek meg a gyerekek. Mivel nem szeretnénk ezeket a bankokat előnytelen helyzetbe hozni, a cikkben a pénzintézetek nevei nem szerepelnek.

Két gyerek, 1,2 millió forint

A megelőlegező kölcsönt 35 éven aluli házaspárok vehetik igénybe, akik vállalják, hogy vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötési, építés esetén pedig a használatbavételi engedély kiadásának időpontjától számított 4 vagy 8 éven belül megszületik gyermekük, gyermekeik.

Azok a házaspárok, akiknek már van egy gyermekük még egy, gyermektelen házaspárok pedig két gyermeket vállalhatnak. Az utánuk járó közvetlen állami támogatást összege megegyezik a lakásépítési támogatás összegével, tehát egy gyermek után 450 ezer, a második gyermek után pedig 750 ezer forintot kaphatnak a fiatalok.

A megelőlegező kölcsön az állami támogatásokról szóló kormányhatározatban meghatározott célja, hogy segítséget nyújtson az első lakásvásárlók számára az önrész előteremtésében. Amennyiben a hitelintézet a fedezetként felajánlott ingatlant megfelelőnek minősíti, a vállalt gyermekek utáni állami támogatást meghitelezi a támogatásra jogosultak részére.

A türelmi időszak alatt a támogatást igénybevevőket, a szerződésmódosítással kapcsolatos díjakat kivéve, fizetési kötelezettség nem terheli, minden törlesztéssel kapcsolatosan felmerülő költséget (kamatot, egyéb szolgáltatás költségét) az állam fizet meg.

Nem elég ha megszületik

Az egyik kereskedelmi bank azt közölte, hogy a pénzintézet portfoliójában található megelőlegező kölcsönök esetében a gondot nem a gyermekek megszületésének elmaradása, vagy a válás okozza, hanem az, hogy az ügyfelek elfeledkeznek a feltételek teljesítéséről szóló igazolások benyújtásáról.

A megelőlegező kölcsönt érintő bármilyen változásról a bankot hatvan napon belül értesíteni kell. Ennek jelentősége, hogy a megelőlegező kölcsön azonnal hitellé alakul át, amint a házasság felbomlik, illetve az állam akkor teljesít a bank felé, ha bizonyítani tudja, hogy a gyermekek megszülettek.

Komoly adminisztrációs problémát jelent, ha a gyermekek megszületnek, de a bank a megfelelő igazolás hiányában továbbra is kamatot szed az államtól, illetve gondot jelenthet az is, hogy a szerződő felek teljesítették a szerződésben foglaltakat, de erre a türelmi idő lejártáig nem derül fény.

Mi történik, ha nem jön össze?

Abban az esetben, ha a gyermek megszületése bizonyíthatóan a támogatást igénybe vevőktől független körülmények miatt nem következik be, az állam kifizeti a bank által megelőlegezett támogatást. A lakáscélú állami támogatások szóló kormányrendeletben rögzítettek alapján az állam három esetben fizeti ki a támogatás összegét, akkor is ha a házastársak egyik a türelmi idő alatt elhalálozik, vagy 67 százaléknál nagyobb mértékben megrokkan, ha a gyermek a terhesség 26. betöltött hetét követően halva születik.

A kormányrendelet nem sorolja ezen események közé azt, ha a házaspár orvosi dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy nem lehet gyermekük. Ebben az esetben a megoldást az örökbefogadás jelenti, az idevonatkozó jogszabály ugyanis úgy rendelkezik, hogy az örökbefogadott, illetve a bírósági vagy hatósági határozat következtében háztartása került vérszerinti gyermekkel is teljesíthetők a feltételek.

Szaporodnak a válások, a visszafizetések is

A válaszadó bankok arról számoltak be, hogy a válások és a gyermekvállalás időpontjának kitolódása miatt egyre szaporodik azon megelőlegező kölcsönök száma, melyek a támogatás visszafizetésével végződnek, a pontos arányokról azonban érthetően nem akartak információt adni.

Az mindenesetre mindenképpen elgondolkodtató, hogy 2006-ben majd 25 ezer házasság végződött válással, a válások arány pedig a pontosan a megelőlegező kölcsönben érintett korosztályban volt a legmagasabb, 25-28 százalék.

A válás mellett problémát jelent, hogy a szülők mégsem teljesítik a szerződésben felvállalt kötelezettségüket, illetve a gyermekvállalás költségeinek kifizetését minél tovább halasztva végül kicsúsznak az időből. Fontos tudnivaló, hogy a megelőlegező kölcsön türelmi ideje egyetlen alkalommal a terhesség idejével meghosszabbodik, amennyiben a jogosultak a határidő lejártáig, orvosi dokumentumokkal, bizonyítani tudják azt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!