Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Melyik a legjobb hely a világon?

2004.07.15. 12:31
Az ENSZ minden évben elkészíti jóléti listáját, melyben idén összesen 177 ország életkörülményeit vizsgálták. A New York-i székhelyű szervezet fejlesztési programokkal foglalkozó részlege csütörtökön tette közzé idei jelentését, mely osztályozáskor több szempont alapján állította fel rangsorát.
Nemek szerint kettéosztva figyelembe vették az egy főre jutó jövedelmeket, vizsgálják ugyanakkor a várható élettartamat, valamint a műveltséget is. Ez utóbbit a 15 év felettiek írástudásán mérték le, ennek mértéke azonban a fejlett országokban nem is kérdéses. A hazai, 99,4 százalékos eredmény jobb például, mint a Portugál 90-95 százalékos, lényegi eltérés azonban a fejlett államoknál nem található.

Szegény nők

Szembeszökő azonban, hogy míg az országok többségében alig egy-két százalékos az eltérés a férfiak és a nők írástudásában, addig az arab államokban sokkal látványos a különbség: Marokkóban például a férfiak 63 százaléka nem jön zavarba, ha fel kell olvasnia a szemésznél a táblán található betűket, ugyanez az arány a nőknél alig 37 százalékos. A Nigerben élő asszonyok vannak a legrosszabb helyzetben, hiszen közülük mindössze minden tizedik tud olvasni.

A keresetekben már nagyobb a szórás, a legfejlettebb államok esetében is, hiszen a toronymagasan vezető Luxemburg 78 ezer dolláros éves jövedelme mellett eltörpül a második helyezett Írország 46 ezer dollárja, ezen két állam mellett már csak az Egyesült Államok fért bele a "negyvenezres" klubba. A nők lemaradása azonban a keresetek tekintetében már a legfejlettebb országokban is szembeszökő, hiszen átlagosan felével-harmadával alacsonyabb az éves jövedelmük, mint a férfiaknak.

Egy évszázad

A megoszlás nálunk is hasonló, mint tőlünk nyugatabbra, a nők kilencezer, a férfiak pedig 16 ezer dollárt hoznak össze egy évben a tanulmány szerint. Legszomorúbb helyzetben a Tanzániaiak vannak, ahol a férfiak hatszáz, a nők pedig 430 dollárt keresnek évente, igaz, a lakosság közel fele tud olvasni, s két százalékkal több férfi analfabéta, mint nő.

Legtovább a japán nők élnek, átlagosan 85 évig, ami közel egy évszázados átlagos élettartamot jelent, főleg ha leszámítjuk a fiatalon balesetben, vagy betegségben elhunyt asszonyokat, leányokat. A férfiak közel 78 éves várható élettartama szintén rekord, igaz, csak pár tizeddel előzi meg a több fejlett állam átlagát. A magyar 76-67-es értékek nem tragikusan rosszak, de a lista 55 legfejlettebb államot tartalmazó részében ez az eredmény csak a sereghajtáshoz elég. Persze ennél lényegesen rosszabbak a zambiai állampolgár kilátásai, ahol átlagosan 33 évet élnek az emberek.

Nappal fagy!

Mindent egybevetve Norvégiában a legjobb élni az ENSZ szakértői szerint, már amennyiben nem vesszük figyelembe a hosszú, sötét éjszakákat, meg a hideget. Az első öt többi helyezettje: Izland, Svédország, Ausztrália és Hollandia. Hetedik az Egyesült Államok, kilencedik Japán, 17-ik Franciaország, 18-ik Németország. Kelet-Európából Szlovénia foglalja el a legelőkelőbb 29-ik helyet, "második" Csehország a 32-ik helyen, 35-ik Lengyelország, Magyarország pedig a 38-ik, közvetlenül Szlovákia előtt.

Románia a 72-ik helyen található, ez már a közepesen kényelmes államok szekciója, egy hellyel Szaud-Arábia előtt. Érdekes, hogy a nők nagyjából mindkét országban ugyanannyit keresnek, ám a férfiak az arab államban közel háromszor annyit visznek haza évente, mint Romániában. Utolsó helyre Sierra Leone került.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!