Géza
-11 °C
-4 °C

Többszörösére nőttek a lakásárak

2004.08.24. 08:40
Egymillióért, ám 220 ezres négyzetméteráron is vehetünk lakást a fővárosban. A legdrágább a budai Vár és Pest belvárosa, miközben egyre kapósabb a tömbrehabilitációk és a fog-híjbeépítések miatt a József- és a Ferencváros. Az év végéig szakértők tíz-tizenkét százalékos áremelkedésre számítanak.
Viszonylag könnyen értékesíthetők Budapest IX. kerületének lakásai, köszönhetően a rehabilitációnak és a foghíjak beépítésének. Farkas József, az OTP Ingatlan Rt. közép-magyarországi területi igazgatója úgy látja, keresett a III. és XI. kerület is, míg Zuglóban nagyon nagy a kínálat, ami a jelentős keresletet is meghaladja.

Elkelt

Folyamatosan változik a VIII. kerület megítélése is, az rt. Futó utcai hatvannégy lakásos társasháza - a múlt héten kapták meg a használatbavételi engedélyt - kilencven százalékban elkelt. Két tömbrehabilitációt is végez az Ingatlan rt. a kerületben, háromszázötven-négyszáz lakást építenek és az igazgató szerint "biztos eladják" őket.

A társaság által épített legolcsóbb új lakások a X. kerületiek, kulcsra készen, berendezett konyhával 265-280 ezer forint egy négyzetméter. Ez az ár a földhivatali illetékeken kívül minden költséget tartalmaz. Bár sokan az olcsóbb kerületek közé sorolják Csepelt, a négyzetméterár 290-300 ezer forint a most épülő ingatlanokban.

Ezt az értéket a jelentős építkezési költségek határozzák meg, aki kínálatában ennél jelentősen kisebb összeget szerepeltet, az már "gyanús". Ezenkívül a beruházásokat jelentős járulékos költségek terhelik. "Sokszor arcátlannak tartjuk, mennyi fajta illetéket, adót és hatósági díjat szednek be az építkezőktől" - jegyezte meg az igazgató. Szerinte reális Budapesten a hétszázezer forintos felső határ.

Arányok

Az illetékhivatal adatai alapján 1997 és 2000 között a VI. és VII. kerületben 120-130 százalékkal emelkedtek a lakásárak. S a folyamat, ha kisebb ütemben is, de folytatódott, 2000 és 2003 közt hatvan-nyolcvan százalékos volt a növekedés. Budapesten belül ez a legnagyobb mértékű változás - mondta Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője. Hozzátéve, hogy nagyon alacsonyról, negyven-ötvenezer forintos négyzetméterárról indultak az értékek. A legkisebb volt a változás Nagytétényben, 1997- 2000 között mindössze ötven százalék, 2000 után azonban gyorsult a folyamat.

A negyven-hatvan négyzetméteres lakásokra a legnagyobb az érdeklődés a folyó mindkét partján, Budán a vásárlások több mint egyharmada ebbe a kategóriába esett, ott viszont a százhúsz négyzetméter feletti alapterületű lakások aránya hat-, míg Pesten kétszázalékos.

Négyzetméterár szerint jóval nagyobbak a különbségek. Míg Budán kétszázötvenezer forint alatt elenyésző a kereslet, Pesten a lakások egynegyedéért ennél kevesebbet kérnek. A háromszázötvenezer forintos határ felett a Duna jobb partján majdnem egyharmad volt az eladások aránya, Pesten tizenöt százalék.

Fordulat

A legnagyobb az ár az V. kerületben, hétszázezer körül keltek el általában az új lakások. Ugyanez a szám az első kerületben, a második és a XII. kerületben öt-hatszázezer forint négyzetméterenként. A legkisebb az átlag a peremkerületekben, Csepelen 240-290 ezer, míg legfeljebb tíz-tízezer forinttal lehet magasabb a XVIII., XIX. és XX. kerületben. Az év végéig tíz-tizenkét százalékos áremelkedés várható tavaly decemberhez képest. A használt lakásoknál - a forgalom nagyon alacsony - nagyjából az év végén is a tavalyi összegekkel lehet számolni.

Komolyabb fordulat a befektetési célponttá vált Belvárosban várható, valamint a VI. és VII. kerület belső részeiben. Mikrotényezők alaposan felkavarhatják az állóvizet, mint a Gozsdu udvar, a Madách sétány modernizációja, ám lakótelepeken, nem vonzó peremkerületekben semmiképp.