Vazul
10 °C
25 °C

Lakáshitel: vásárlás helyett felújítás?

2004.04.20. 07:53
Szakértők megváltoztatnák a támogatottak körét, szociálisan igazságosabb felhasználást javasoltak. Az államháztartás kamattámogatási kiadásai az idén már 122 milliárd forintra rúgnak, ami az idei összes állami lakástámogatás mintegy felét teszi ki.
Két évvel ezelőtt az úgynevezett szocpol volt az egyik vezető lakástámogatási fajta Magyarországon, akkor a kormányzat erre a célra 18,9 milliárd forintot fordított, mégsem történt semmi érdemleges a lakáspiacon. A lakáshitelek állami kamattámogatását 2002 elején a kormányzat úgy emelte, hogy az szinte mindenki számára elérhetővé tette az új vagy használt lakás, ház vásárlását.

Korábban alig

Korábban a lakosság alig élt a lakáshitel-felvétel lehetőségével, sőt volt olyan időszak, amikor a bankok lakáshitel-állománya csökkent. A magas támogatás nyomán azonban másfél év alatt ezermilliárdos hitelállomány alakult ki. A bővülő lakáshitelezés nyomán meglódult az új építésű ingatlanok piaca, s mert új lakáshoz jár szocpol és áfa-visszatérítés is, e két támogatási formát is mind többen használják ki. Így szocpolra tavaly már 29,4 milliárd forintot, áfa-visszatérítésre kilencmilliárdot fordított az állam, az idén pedig várhatóan 41,5, illetve 11 milliárd forint lesz a kiadás.

Ugyan az MSZP-SZDSZ kormányzat a hitelfelvevők kamattámogatását jelentősen csökkentette, de azzal rövid távon nem ért el semmit, sőt, a kétszeri változtatás híre két nagy hitelfelvételi eufóriát okozott. Az államháztartás kamattámogatási kiadásai az idén már 122 milliárd forintra rúgnak, ami az idei összes állami lakástámogatás mintegy felét teszi ki.

Új lakás építésekor ötféle jogcímen vehető fel támogatás. Az építő cég, ha hitelt is igénybe vesz az építkezéshez, akkor ahhoz is jár állami kamattámogatás. (Igaz, ezt a támogatási mértéket is csökkentette a kormányzat tavaly.) A felépített lakásokat aztán ugyancsak állami kamattámogatású lakáshitelből veszik meg a majdani lakók, akik élhetnek a szocpollal és az áfa-visszatérítéssel. Egy 15 millió forint bruttó árú lakásból a két utóbbi támogatást levonva a lakás máris csak 12,6 millió forintba kerül. A lakásvásárló hiteléhez pedig nemcsak kamattámogatás jár, hanem a támogatott hitel éves befizetett törlesztő részlete után adókedvezményt vehet igénybe.

Új célok

Szakértők szerint a kormányzatnak a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a szociálisan igazságosabb támogatásra és a meglévő lakások állapotának javítására. Dicséretes ugyanis a vásárlást vagy éppen az építést támogatni, de talán ennél is fontosabb lenne a meglévő, elöregedő lakásállomány korszerűsítése és felújítása. Jelenleg ez utóbbi kategória nem kap állami kamattámogatást. Sokan persze azért nem újítják fel az ingatlanjaikat, mert egy kisebb összegű hitel, akár egy-három millió forint törlesztő részletei is súlyos csapást mérnének a havi családi költségvetésre.

Sok esetben pedig olyan célokra kellene pénz a családoknak, ami a Pénzügyminisztérium szerint nem korszerűsítés, így ahhoz nem jár támogatás. Így a jövőben talán a hiteltámogatási célok kiterjesztése sem volna hátrány. A számítások szerint a korszerűsítés, bővítés, esetleg a felújítás nem okoz majd olyan hitelfelvételi eufóriát, s nem kerül olyan sokba az államnak, mint a lakásvásárlások támogatása. Viszont jelentős mértékben javíthatja a magyarországi lakásállapotokat.