Olivér
4 °C
8 °C

Lízingeljen lakást!

2004.09.03. 07:57
A jövőben lakást is lehetne lízingelni - a legújabb koncepció szerint. Napirenden van a félszocpol támogatás kiterjesztése. A bérbeadás forrásadóját húszról tíz százalékra csökkentenék.
A legfrissebb lakáspolitikai tervezetben súlyponti szerepet kapott a fiatalok lakáshoz jutása. Bevezetnék részükre a lakáslízingelési konstrukciót. Az ebben részt vevők "ingyen" kaphatnák meg a lakást, amit helyettük valamelyik kereskedelmi bank vásárolna meg. A vételárat lízingdíj formájában törlesztenék.

Nincs önrész

Ha valaki öt év eltelte után nagyobb vagy kisebb lakásba szeretne költözni, szabadon rendelkezhet a befizetett lízingdíjjal. Ám ha nem telik el az öt év, "elvész" a pénz. A fiatalok lakáshoz jutását segítené a korábban kanadai modellként megismert módszer is, ami alapján igen kicsi, tíz-tizenöt százalékos önrésszel juthatnának első lakásukhoz a fiatalok.

Mivel a saját részbe be lehet számítani a szociálpolitikai támogatás összegét, az is előfordulhat, hogy gyakorlatilag egy fillér nélkül lép be valaki a lakáspiacra.

A bankoknak elvben egyik megoldásnál sincs különösebb kockázatuk - vélik a koncepció kidolgozói -, mert az állam egy speciális garanciaalappal áll a konstrukciók mögé. Úgy számítják, hogy ez három-négymilliárd forintot jelentene a költségvetésben. A Világgazdaság értesülései szerint "van fogadókészség" a Pénzügyminisztériumban, hogy a jövő évi büdzsét ennek megfelelően alakítsák.

Félszocpol

Bár úgy tudni, jövőre általában véve jelentősen nőnek az illetékterhek, továbbra is napirenden van, hogy a használt lakást vásárló fiatalok esetében emelkedik az igénybe vehető illetékkedvezmény összege: egyes hírek szerint a jelenlegi negyvenezerről százezer forintra.

Ugyancsak a prioritások között szerepel - bár korántsem új ötletként - az úgynevezett félszocpol kiterjesztése. E szerint akkor is járna az állami támogatás, ha használt lakást vásárolnak, csak éppen fele összegben. Vagyis például egy gyermek után nem nyolcszázezer, hanem csak négyszázezer forint lenne a felvehető összeg, két gyermek pedig egymilliót "érne".

Az új elképzelések között a bérlakásépítéssel szemben a bérbeadás kap elsőbbséget. Ennek jegyében - az egyes számítások szerint nyolcvanszázalékos arányt is elérő feketepiac kifehérítésére - megfelezik a bérbeadás után fizetendő forrásadó mértékét, így az a jelenlegi húszról tíz százalékra csökkenne. Ugyanakkor megszüntetnék a gyenge hatásfokúnak minősített bérlakás-építési támogatások rendszerét.

A koncepció, amely várhatóan része lesz az új kormányprogramnak, egy-két héten belül a kormány elé kerül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?