Szilárda
-4 °C
2 °C

Megabiznisz a könyvpiacon

2007.10.30. 16:50
Akár tõzsdére is mehet a következõ években a Líra és Lant. A cégcsoport felvásárolta a nagykereskedelemben meghatározó, a hipermarketek vezetõ ellátójaként ismert Sunbooksot. A cég árbevétele így az idei 6,4-rõl 10 milliárd forintra nõhet jövõre.

A Líra és Lant Zrt. közgyûlése jóváhagyta a Sunbooks és a hozzá tartozó logisztikai vállalat 100 százalékos és a Sunbooks informatikai hátterét biztosító BMS Kft. 70 százalékos tulajdonjogának megvásárlását. Ugyanakkor tulajdonostárssá vált a Sunbooks eddigi tulajdonosa a Líra és Lantban, továbbá tõkeemelésre került sor, amelynek során a részvények száma 10 százalékkal nõtt, jelentette be a két társaság.

Kiegészült a Líra és Lant igazgatósága is: a Kolosi család öt tagján és a korábbi igazgatósági tagokon kívül - Ujlakyné Gazdag Mária vezérigazgató-helyettes és Morcsányi Géza kiadói igazgató - beválasztották az igazgatóságba Száraz Miklóst, a Sunbooks igazgatóját és Rényi Gábort, az igazgatóság tagját.

A Sunbooks, a b2b (business to business) internetes könyv-nagykereskedelem vezetõ szereplõje 2006-ban hárommilliárd forint feletti nettó árbevételt ért el. Mintegy ötszáz rendszeres vásárlója között meghatározó szerepük van a hipermarket és szakáruház-hálózatoknak. A Tesco legnagyobb könyv-, térkép- és dvd-beszállítója, de jelentõs szerepe van az Auchan, a Cora, a Media Markt és a Praktiker beszállítói között is. Komoly könyvtárellátó szerepe van és néhány kiadó könyveinek kizárólagos forgalmazója, valamint 50 százalékos tulajdonosa a Passage ifjúsági és gyermekkönyvkiadónak.

A 2008-tól meginduló integrációs folyamatban a Sunbooks hosszú távra is megõrzi önálló szerepét a hipermarketek és egyéb nagy vevõk ellátásában, ugyanakkor a Líra és Lant csoport részeként a közös beszerzés, a marketing, az informatikai és a logisztikai tevékenység jelentõs szinergikus hatásokkal jár – ismertették a cégek a felvásárlással járó elõnyöket. A korszerû Sunbooks szigetszentmiklósi raktárbázis és a Líra és Lant Dankó utcai cash and carry nagykereskedése megfelelõ logisztikai hátteret biztosít, hogy a cégcsoport vitathatatlanul vezetõ helyet foglaljon el a magyarországi könyv-nagykereskedelemben. A Líra könyv-nagykereskedelem és a Sunbooks egyesülése középtávon felveti a Líra és Lant cégcsoport tõzsdei bevezetésének lehetõségét is.

Az elmúlt két évben a Líra kiskereskedelmi hálózat fejlesztése határozta meg a cégcsoport mûködését. Két év alatt 17 új Líra könyvesbolt nyílt és nyolc, korábban franchise rendszerben a csoporthoz kapcsolódott könyvesboltot vett át közvetlen üzemeltetésre. Jelenleg 45 saját és 20 franchise boltot, összesen 65 üzletet üzemeltet a hálózat. A hagyományosan széles választékú belvárosi üzletekbõl álló lánc új egységei többnyire bevásárlóközpontokban nyíltak.

A Líra és Lant cégcsoport konszolidált nettó árbevétele tavaly 5,3 milliárd forint volt, az idei terv 6,4, a jövõ évi már az idén 3,2 milliárdos adattal kalkuláló Sunbooksszal együtt 10 milliárd forint lehet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!