Jenő
-3 °C
6 °C

Fellázadt nyolc szocialista

2007.10.08. 13:56
Nyolc kiragadott ország példája azt mutatja, Európában ismeretlen a lex Molban foglalt, a felvásárlást és a menedzsment elmozdítását minden részvénytársaság esetében akadályozó szabályozás. Az összehasonlító anyag Veres János pénzügyminiszterhez is eljutott. Az MSZP-frakció nyolc tagja hétfőn délelőtt kérte és megkapta az engedélyt arra, hogy ne szavazza meg a törvényjavaslatot. A parlament ma este dönt.

Amikor kollegáim megmutatták az osztrák szabályozást, meggyőzödtem a lex Mol helyességéről – mondta az Index információi szerint egy szocialista frakcióülésen Veres János pénzügyminiszter, miután nem először többen is kritizálták a kormány által előterjesztett javaslatot.

Bár időközben a kabinet is befogadott módosító indítványokat, amelyeket a parlament már meg is szavazott, a ma zárószavazásra kerülő tervezet leglényegesebb, a gazdasági társaságokról szóló törvényt érintő pontjai nem változtak.

Délelőtt nyolc szocialista képviselő kért és kapott felmentést a lex Mol megszavazása alól, mondta az Indexnek Szanyi Tibor. A képviselő már korábban a javaslat visszavonását sürgetett, miután álláspontja szerint az "ágyékon szúrja a magyar gazdaságot". A képviselő megerősítette, Veres János az osztrák szabályozásra hivatkozva is érvelt a frakció előtt a törvényjavaslat mellett. Elmondta ugyanakkor: olyan összefoglaló anyagot juttatott el a miniszterhez, amelyből kiderül, az osztrák és további hét, különböző jogrendszerű uniós tagállam szabályozása azt mutatja, hogy a lex Mol által meghonosítani tervezett jogosítványok lényegében ismeretlenek az unióban.

A nemzetközi összehasonlítás azt mutatja: Ausztriában, Angliában, Csehországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Szlovákiában sem engedélyezik a hatályos jogszabályok az ilyen jogosítványokat. Vagyis az előírások nagyjából a mai magyar szabályozásnak felelnek meg, amelybe a lex Mol jelentős eltérést hoz. Egyik országban sem engedélyezett, hogy egy nyilvános társaság tíz százalék felett birtokolja saját részvényeit, sőt Spanyolországban ötszázalékos a korlát. A ma hatályos 10 százalékos magyar limitet ugyanakkor a lex Mol eltörli, és nem is tartalmaz új korlátot.

Az úgynevezett áttörési szabály, amelynek értelmében (a még hatályos magyar szabályok szerint) ha társaságban 75 százalékos részesedést ér el valaki, megszűnik a korábban a közgyűlés által szabott szavazatkorlátozás (azaz, hogy egy tulajdonos függetlenül tényleges tulajdoni hányadától csak meghatározott felső limittel vehet részt a szavazásban), csak Németországban ismeretlen. Ott is azért, mert a törvény nem is ad lehetőséget a szavazatkorlátozásra. Ahol van ilyen, van áttörési szabály, amely ráadásul egyes országokban alacsonyabb is, mint 75 százalék, illetve független attól is, hogy van-e az államnak valamilyen speciális elsőbbségi részvénye a társaságban. Magyarországon a lex Mol megszüntetné az áttörési szabályt.

A lex Mol a felsorolt országok szabályaival és az eddigi hazai gyakorlattal szemben lehetőséget adna arra, hogy egy társaság igazgatósága döntsön a nyilvános ajánlat meghiúsítását szolgáló lépésekről. Erre csak Németországban van korlátozottan lehetőség, a többi országban az ilyen döntés – ahogy ma még itthon is – a közgyűlés kizárólag hatáskörébe tartozik.

A lex Molról ma délután dönt a parlament, az előzetes jelzések alapján a tervezetet valamennyi frakció támogatja. A törvény elfogadása esetén biztosan lehet arra számítani, hogy Brüsszel vizygálni fogja a magyar szabályozást, mivel már a javaslat kapcsán is felmerült, hogy az ellentétes lehet a tőke szabad mozgását garantáló uniós alapelvvel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?