Erzsébet
1 °C
4 °C

Brüsszel perrel fenyeget a Mol miatt

2007.10.04. 16:45
Az Európai Bizottság beperelheti Magyarországot a privatizációs jogszabályok miatt – jelentette ki a pénzügyi szolgáltatásokért felelős biztos, Charlie McCreevy. Brüsszel a korábban éppen az EU előírások miatt eltörölt aranyrészvények helyébe lépett B részvényeket kifogásolja, melyek tulajdonjog nélkül is speciális jogosítványokat biztosítanak az államnak egyes cégekben, köztül a Molban.

Perrel fenyegette meg Magyarországot az EU pénzügyi biztosa, amennyiben "a hatályos illetve a készülő magyar jogszabályok akadályozzák a Mol iránt érdeklődő uniós cégeket". Charlie McCreevy levelet küldött a magyar kormánynak, amelyben a privatizációs törvény módosítására hívott fel.

A készülő törvénnyel a biztos egyértelműen a lex Molra utalt, ezzel kapcsolatban Brüsszel konkrét lépéseket, pert csak annak hatályba lépése esetén foganatosíthat. A tervek szerint a parlament hétfőn fogadja el a jogszabályt.

Brüsszel ugyanakkor már most is perelhet, és a levél szerint ezzel is fenyeget, az úgynevezett B részvények miatt. Ezek a tulajdonjogot nem megtestesítő speciális részvények egyes már privatizált vállalatokban biztosítanak különleges jogosítványokat az államnak. Magyarországon az idén áprilisban lépett életbe az a törvény, amely törölte az úgynevezett aranyrészvényt, illetve az ahhoz kapcsolódó speciális jogokat. A még az 1995-ös privatizációs törvénnyel létrehozott aranyrészvényeket az EU korábban is támadta, a 2004-es csatalkozás után több ország, köztük Magyarország ellen is vizsgálatot indított emiatt.

A hazai megoldás az aranyrészvények helyébe lépő, ahhoz képest lecsupaszított jogosítványokat biztosító úgynevezett B részvény lett. A magyar állam a Molban is bír ilyennel, itt a 10 százalékos szavazati korlát eltörlésének vétójoga kapcsolódik hozzá. Azaz, a közgyűlés az állam jóváhagyása nélkül nem dönthet az alapszabály olyan módosításáról, amely megszüntetné a jelenlegi helyzetet, melyben egy részvényes – függetlenül tulajdoni arányától – maximum 10 százaléknyi szavazattal bírhat.

Az OMV többek között éppen ezen korlátozás miatt van csapdában: hiába szerez többséget a Molban, az irányítást nem tudja átvenni, jelenlegi 20,2 százalékos részvénycsomagja is csak tíz százalékot ér a szavazásnál.

Ugyanakkor fontos aláhúzni: az EU nem önmagában a szavazatkorlátozás intézményét kifogásolja, ezzel számos országban számos cég is él. A magyar szabályozásban kifejezetten az állami B részvény, adott esetben a szavazatkorlátozás ügyében biztosított vétójog az, ami Brüsszel szerint szembe megy az uniós joggal.

Kérdés persze az is, hogy a jelenlegi formájában több szakértő által is kifogásolt lex Molra mit mondana hétfői elfogadása után az EU. A törvényt előkészítő igazságügyi tárca szerint nincs benne olyan pont, amely ütközne az uniós joggal, szakértők szerint viszont összességében a törvénymódosítás alkalmas az uniós alapelv, a tőke szabad áramlásának korlátozására.

A korlát maradhat

Az OMV harmadik félrevezető állítása lepleződött le – értékelte az Indexnek a brüsszeli bejelentést Ferencz I. Szabolcs. A Mol kommunikációs igazgatója – utalva arra, hogy az OMV megtévesztő kampányt folytatott, illetve a PSZÁF határozata szerint a múlt heti szándéknyilatkozatában is félrevezető volt – hangsúlyozta: megdőlt az osztrák cég azon állítása is, miszerint önmagában a szavazatkorlátozás intézménye ütközne az uniós joggal. Miközben az állami B részvénnyel kapcsolatban valóban van kifogása Brüsszelnek, Charlie McCreevy azt is bejelentette: az Európai Bizottság nem fogja vizsgálni a vállalatokban alkalmazott szavazati küszöböt.

A biztos, akinek nyilatkozatát a Financial Times is idézte, egy uniós vizsgálatra hivatkozott, mely eredménye alapján a Bizottság nem szándékozik keresztülvinni az egy részvény egy szavazat elvet, mivel a szavazati küszöbök alkalmazása nem befolyásolja negatívan a vállalatok pénzügyi teljesítményét. Egy májusban nyilvánosságra került felmérés szerint a vizsgált 464 nyilvános társaság 44 százaléka alkalmaz valamiféle küszöböt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?