Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Lemaradás a bankoknál

2005.01.27. 12:21
Szakértők a banki szolgáltatások fellendülését várják a térségben, jelentős ugyanis a lemaradásunk a régi tagállamokhoz képest. Keveseknek van bankszámlája, a legkedveltebb megtakarítási forma a bankbetét.
A lakossági banki szolgáltatások gyorsuló fellendülése várható az EU-csatlakozás hatására. Magyarországon ugyanis a 15 éves és idősebb lakosság mindössze kétharmada ügyfele valamely pénzintézetnek; szemben a közép-európai új uniós tagországok 77 százalékos átlagával. Bankszámlával a magyar felnőttek valamivel több mint fele rendelkezik, s ez a régiós rangsorban az ötödik helyet jelenti – derül ki a GfK Piackutató Intézet tanulmányából.

Stabil arány

Magyarországon egyelőre stabilnak mondható a banki ügyfélkapcsolatokkal rendelkező felnőttek aránya, ahogyan az utóbbi évek során az egész régióban változatlan maradt a helyzet. A lakosság egy részének nem magától értetődő, hogy valamely bank ügyfele legyen, ugyanakkor a bankok számára jelentős potenciált jelentenek mindegyik országban a húsz-ötven év közöttiek.

A szlovének 91, horvátok 83 százaléka használ bankszámlát. A kimagasló arány oka, hogy mindkét országban bankszámlára utalják a nyugdíjakat. Utánuk sorrendben a csehek 64 és szlovákok 59 százalékkal következnek. Az 54 százalékos magyarországi mutató a lengyel 48-ast előzi meg. Még alacsonyabb az arány Szerbia-Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában, Oroszországban, Romániában, Ukrajnában és Bulgáriában.

Elsődleges célok

Ugyanakkor a fejlett nyugat-európai országok közül például Ausztriában a felnőttek 94, Németországban 99 százaléka mondhat sajátjának bankszámlát. A megtakarított pénzhez valamilyen banki szolgáltatást igénybe vevők aránya régiónkban Szlovákiában a legnagyobb, majd Szlovénia, Csehország és Horvátország után következik hazánk.

A megtakarítási célok között régiónk legtöbb országában akad olyan, amit kiemelten fontos tervként jelenik meg. Mindenhol gyűjtenek a bútorokra, emellett Szlovéniában és Romániában a család támogatása Csehországban és Szlovákiában a nyaralás élvez prioritást.

Magyarországon jobban megoszlanak az elképzelések a félretett pénzről: a válaszadók húsz százaléka a család támogatására, mások bútorra és a háztartás jobb felszerelésére gyűjtenek. Az harmadik-negyedik helyen az ingatlanvásárlás valamint a nyaralás következik, majd ötödiken a tanulás. Összességében a közép- és kelet-európaiak spórolásának leggyakoribb célja a háztartás felszereltségének javítása, a nyaralás és a családtagok támogatása.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft