Orbán kiállt a kormány mellett

2007.10.08. 19:56
A szocialisták kicsit szétszavaztak, Orbán Viktor viszont személyesen is kiállt a kisbefektetők szövetsége szerint az OTP és a Mol által kilobbizott, több szakértő szerint a tőkepiac egészét veszélyeztető, már Brüsszel által is vizsgált lex Mol mellett. A törvény a néhány lázadó szocialista tiltakozása ellenére simán átment a Házon. Ha a Mol kihasználja lehetőségeit, az OMV akár 75 százalékot is szerezhet a cégben, akkor sem tud irányítani.

Személyesen szólalt fel Orbán Viktor a lex Mol zárószavazásakor: hangsúlyozta, a Fidesz-frakció támogatja az általa a kormányhoz hasonlóan EU-kompatibilisnek ítélt jogszabályt, amelyet vagyonvédelmi törvénynek tartanak. A közellátás biztonsága érdekében Európában a stratégiai cégek állami és önkormányzati tulajdonban vannak – emelte ki Orbán, és hozzátette: mindannyian tudjuk, a helyzet ma Magyarországon nem ez.

"Menteni kell a menthetőt, az, hogy a törvényjavaslatot támogatjuk, nem változtatja meg álláspontunkat, miszerint bizonyos cégeket többségi állami tulajdonban kell tartani", tette hozzá a záróvitában egyedüliként felszólaló Orbán Viktor. A pártelnök szerint az, hogy a törvény álláspontjuk szerint megfelel az uniós jognak, nem azt jelenti, hogy mások nem fogják megtámadni. Úgyy vélte, akik ellenséges kivásárlást terveztek, azok meg fogják támadni ezt a javaslatot. "Készen állunk a törvény megvédésére", hangoztatta a pártelnök.

Támadhattak is volna

Miközben a Fidesz nem először állt ki Mol-ügyben teljes mellszélességgel a kormány, illetve a kormány által előkészített törvényjavaslat mellett, az ellenzéki párttól szokatlan módon a kommunikációból végig hiányzott a "de" szócska. Helye pedig lett volna, hiszen a Molból éppen az előző ciklusban adták el az egyébként az ellenséges felvásárlás ellen igen jó védelmet jelentő állami részvénycsomagot. Ezt június óta egyszer sem dörgölte a kormány orra alá a Fidesz.

A lex Molt mégsem egyhangúlag szavazta meg a parlament. A jogszabályt 337 képviselő támogatta, négyen ellene voksoltak, hárman tartózkodtak. Nemmel szavazott Szanyi Tibor, de elutasította a jogszabályt Szabó Zoltán és Hajdú Attila szocialista és Aszódi Pál fideszes honatya is. Tartózkodtak Borenszki Ervin, Keller László, Molnár Albert szocialista képviselők is. A szocialisták a délelőtti frakcióülésen kérték és kapták meg felmentésüket a képviselőcsoport számára kötelező igen gomb megnyomása alól.

Ágyékon szúrja

Szanyi már korábban is a javaslat visszavonását sürgette, mivel az szerinte eredeti célját nem szolgálja, ehelyett a külföldi befektetők elriasztásával ágyékon szúrja a magyar gazdaságot. A képviselő az Indexnek úgy nyilatkozott, egyet tud érteni a tőzsdei kisbefektetők érdekvédelmi szövetsége által a kormánynak küldött tiltakozásban foglaltakkal, miszerint a lex Molt az OTP és a Mol harcolta ki.

Piaci szakértők korábban ezt a két céget emelték ki, mint szakmai nagybefektető nélküli tulajdonosi struktúrával bíró vállalatokat, amelyeknél a lex Mol nyújtotta lehetőségekkel élve a menedzsment bebetonozhatja magát, és megakadályozhat bármilyen külső felvásárlási kísérletet.  • Bérelnék
  • Bankszámla