Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az MSZP idén, a Fidesz jövőre villanthat

2006.03.08. 15:41
Hazai és külföldi elemzőket kérdezett a Portfolio.hu, hogy felmérje a piac értékítéletét az egyes választási kimenetelek következményeiről. az elemzők az MSZP-t potensebbnek látják, hogy a költségvetési hiány további duzzadásást rövid távon megakadályozza, illetve itt várható az is, hogy a belső árak jobban közelítsenek a világpiaci szintekhez. 2007-re ugyanakkor a Fidesz már jobban szoríthat a költségvetésen, de ebben szerepe lehet néhány tétel 2006-ra pakolásában ellenzéki győzelem esetén.
A mostani költségvetési politika fenntarthatatlan pályát jelent - ebben konszenzus volt a felmérés valamennyi résztvevője között. A költségvetési politikát a piac, az európai intézmények és természetesen az ellenzék oldaláról is számos kritika érte. A választási kampányban ugyanakkor egyelőre a Fidesz mutatkozott "bátrabbnak" az ígéretek terén, ami azok betartása esetén a költségvetési pozíció jelentős további romlását okozhatja.

A felmérés módszertana
A Portfolio.hu elemzői makrogazdasági szakembereket kérdeztek, hogy a választási eredményektől függően milyen gazdaságpolitika illetve pénz- és tőkepiaci folyamatok várhatók Magyarországon. A felmérésben az összes nagyobb hazai bank elemzője és számos, a magyar gazdasággal foglalkozó külföldi szakember vett részt, összesen huszan válaszoltak. A válaszadó cégek: ING Bank, Commerzbank- London, DRKW, CA- IB, OTP, K&H, IEB, RBS, Concorde, Takarékbank, Raiffeisen, CIB, West LB, ABN Amro, BA-CA és három anonimitást kérő bank elemzője.
A felmérés módszertana megegyezett a múltkorival, plusz 3 és mínusz 3 közötti skálán kellett értékelni, hogy a különféle választási eredmények milyen változást eredményeznek az államháztartás 2006-os és 2007-es várható hiányában, a hatósági árak, az infláció, a GDP és a munkaerő piaci foglalkoztatottság növekedésében, az euró bevezetésének dátumában, a forint árfolyamának alakulásában, továbbá az ez év végi ötéves hozamok várható nagyságában.

Jövőre biztos a csökkenés

A megkérdezett elemzők pesszimistábbak a deficit várható alakulását illetően, ha a Fidesz alakít kormányt - ismerteti a Portfolio.hu a felmérés adatait. A válaszokból az is kiderül, hogy a 2006-os választási költségvetés után 2007-re már bármilyen "konfiguráció" esetén a deficit csökkenése várható.

Arra a forgatókönyvre, hogy a Fidesz egyedül alakít kormányt, -1,25 pontot adtak az idei államháztartási hiány alakulására vonatkozó kérdésnél, a Fidesz-MDF közös kormányzására -1,05 pontot. A legkedvezőbb forgatókönyvet az MSZP-SZDSZ kormányzása jelenti erre az évre, ami -0,4 pontot kapott; az MSZP egyedüli kormányzását -0,45 pontra, míg az esetleges nagykoalíciót -0,8 pontra értékelték a válaszadók.

A 2007-es forgatókönyvek abszolút értékben is - valamennyi érték nullánál nagyobb -, és az ellenzék számára is kedvezőbbek. A 2007-es deficitre már a Fidesz-MDF-kormányzás gyakorolná a legjobb hatást (0,7 pont), a Fidesz egyedüli kabinetalakítása 0,65 pontot kapott. Az MSZP-SZDSZ páros és az MSZP egyedüli kormányzása egyaránt 0,5-0,5 pontot, míg a nagykoalíció 0,33 pontot kapott; előbbi számpár azt jelzi, hogy a piac mérsékelten hisz a liberálisok reformterveiben.

Foglalkoztatás: Fidesz, árkorrekció: MSZP

Ahhoz, hogy az államháztartás hiányát ledolgozzuk, a számos reformlépés mellett szükség lehet a hatósági árak emelésére is a következő kormányzati ciklusban. Ha a belföldi árak a világpiaci szinttől tartósan elszakadnak, akkor a kompenzáció fedezete jelentős terhet ró az államháztartásra. A megkérdezettek szerint, a lakosság körében népszerűtlen intézkedésre a baloldali koalíció mutat nagyobb hajlandóságot - írja a Portfolio.hu.

Éppen emiatt a nagyobb hajlandóság miatt az inflációra viszont a jobboldali győzelem lehet kedvezőbb hatással. A Fidesz egyedüli és MDF-fel közös kormányzása is csak -0,1 pontot kapott, a nagykoalíció -0,73 ponttal jelenti a másik végletet. A koalíció továbbvitele -0,65, míg az MSZP egyedüli kormányzása -0,55 pontot kapott.

A foglalkoztatás terén az elemzők a Fidesztől várnak több munkahelyet (1,0 pont, MDF-fel koalícióban 0,95 pont, szemben az MSZP-SZDSZ 0 és az MSZP -0,1 pontjával). Ugyanakkor ez csak akkor várható tartós folyamatként, ha a gazdaság általános állapota is javul. Ha a költségvetés a kieső bevételek miatt máshol drasztikus kiigazításra szorul, az ellenkező irányú folyamatokat generálhat - írja a Portfolio.hu, amely arra is figyelmeztet: az elemzők többsége nem vár gyors reformlépéseket a választások után.

A teljes cikk: Kitart-e a türelem? Lesz-e válság? - makroelemzők a választások gazdasági hatásairól >>