Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Olaszok eszik meg a magyar lovakat

2002.02.26. 10:59
A magyarországi lovak száma a rendszerváltás óta folyamatosan emelkedett - egészen tavalyig, amikor hirtelen mintegy 10 ezerrel lettek kevesebben. Az Index utánajárt és megrázó tényekre bukkant: a különféle marha- és sertésbetegségektől megrettent olasz fogyasztók rákattantak a ló-, sőt a csikóhúsra. Nálunk egy év alatt háromszorosára ugrott a lóhús ára, Lengyelországból tavaly 40 ezer intelligens patást exportáltak, négyötödüket Olaszországba.
Tavaly év elején még kétszáz forintba került az élő ló kilója, az esztendő végén pedig már hatszázba - fedte fel a morbid patásbiznisz hátterét Csónaki József, a Magyar Lótenyésztő és Lovas Szervezetek Szövetségének főtitkára, aki az Index galamblelkű riporterét megismertette a "pecsenyecsikó" kifejezéssel.

Megrengett a marhákba vetett bizalom

Az értelmes patások száma a rendszerváltás óta lassan, de folyamatosan nőtt, egészen tavalyig, amikor a korábban mért 80-85 ezer darab helyett már csak 75 ezerről számolt be a Központi Statisztikai Hivatal.

A hidegvérűek a legfinomabbak
Nem a kiöregedett állatokat, ellenkezőleg: az egészen fiatal csikókat keresik a fogyasztók - oszlatta el az Index naiv riporterének téveszméjét Csónaki József. A sláger tehát a pecsenyecsikó, de előfordul az is, hogy a még szopós állatokat elválasztás után azonnal kamionra pakolják, hogy ne fogyaszthassanak más táplálékot. A fogyasztók különösen az úgynevezett hidegvérű, vagyis nagy testű, muraközi jellegű fajtákra buknak. Ezek kifejlett példányai 800-1000 kilósra nőnek meg, a választási csikó súlya pedig eléri a 200 kilót. A magyar fogyasztók minimális mennyiségű lóhúst esznek tőkehús formájában. Egy szakmai felmérés szerint ugyanakkor nem biztos, hogy a lószalámi és -kolbász néven forgalmazott termékek valóban lóból készülnek.

A lóhúst Európában leginkább a Benelux államok és Olaszország lakói kedvelik. A sláger az egészen fiatal, akár még tejes csikó - magyarázta rosszallóan Csónaki József. A lóhús a BSA és a száj- és körömfájás járvány előtt sem volt olcsó cikk, mivel koleszterinszegényebb a marhánál vagy a sertésnél, így a betegek és idősek is nyugodtan fogyaszthatják.

Itália az élen

A magyar lóexport túlnyomó részér olaszok szállítják ki - tudtuk meg Csónakitól. A BBC riportja szerint Lengyelország is célpont: tavaly körülbelül 40 ezer élő lovat exportáltak Lengyelországból, ezek 90 százalékát Olaszországba. A lengyel állatvédők tiltakoznak a kegyetlen szállítási körülmények miatt.

Víz és élelem nélkül

Joanna Drauss, a Viva! nevű szervezet vezetője a BBC-nek elmondta: a lóbiznisz akkor igazán nyereséges, ha megszegik a szállítás szabályait. Az állatokat Drauss szerint akár 95 órán keresztül szállítják ivóvíz és élelem nélkül, túlzsúfolt kamionokban. Mire elérik Olaszországot, a lovak egy része elpusztul.

Kelet-európai vágócsikó

Csónaki József az Indexnek felidézte, hogy amikor kint járt a hágai lovas világjátékokon és kiderült, hogy Magyarországról érkezett, a nyugat-európai patáskedvelők "majd leköpték", mivel az események folyamatosan játszottak dokumentumfilmeket a kelet-európai vágócsikó-export brutalitásáról. Pedig - mint azt a főtitkár indulatosan kiemelte - nem a magyar tenyésztők, hanem az exportáló cégek bánnak embertelenül a fiatal állatokkal.

Csónaki elmondta, hogy az EU-ban az ilyen tapasztalatok miatt törvényt módosítottak, így a lovakat elvileg maximum 8 órán át lehet megállás nélkül szállítani és kötelező kijelölni etető- és itatóhelyeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?