József, Bánk
-6 °C
0 °C

Álloftok után egyre több az igazi

2008.05.19. 10:48
Nyugat-Európában nagy sikere van a raktár és gyárépületekben kialakított loft lakásoknak, ami jó hasznosítási formát jelent a korábban a városképet rontó régi épületeknek. De míg külföldön megfelelő számban és állapotban találhatók átalakításra váró ipari ingatlanok, addig Magyarországon ezek lerobbantságuk miatt csak drágán újíthatók fel, olcsóbb újat építeni helyettük. Sok fejlesztő ezért a loft lakásokat az új irányt követve lakóházak tetőtereiben alakítja ki, legyen szó akár új, akár régi építésű ingatlanról. Nem olyan nagy számban, de találhatók azért Budapesten is eredeti ipari épületben kialakított loft lakások is, s mellettük megjelentek a loft irodák is.

A loft eredeti jelentése padlástér, padlásszoba volt, de külföldön a régi, volt gyár- és ipari épületekből kialakított házakban lévő lakásokat illették ezzel az elnevezéssel. Ezt a lakástípust tulajdonképpen a kényszer hívta életre, a New Yorki Soho-ból indult útjára, innen az elsők között meghódítva Angliában Manchestert és Liverpoolt, ahol az '50-es években sok gyár és raktárépület vált kihasználatlanná. Indulásukkor a loft lakások az olcsó lakhatási megoldást jelentették elsősorban a fiatal generáció számára, valamint a művészek körében voltak népszerűek, s csak később váltak luxus ingatlanná – írja a portfolio.hu.

Ma már kicsi is lehet

Az, hogy mi tartozik a loftlakás kategóriába ma már korántsem annyira egyértelmű. Míg régen az öreg lerobbant gyárépületekben és üzemcsarnokokban kialakított olyan lakásokat értették alatta, melyek fala vakolatlan tégla, a padlója csupán betonborítású, az ablakai óriásiak, a plafon alatt csövek és kábelek futnak, az alapterülete nagy, s a belmagassága elérheti az 5 métert is, a későbbiek során a loft lakásokra már egyre kevésbé szigorúan vonatkoztak az előbbi kritériumok. Egyedül az óriási ablakok, és az egybefüggő terek maradtak az elengedhetetlenül fontos tényezők között, a loft lakás ezen felfogás szerint lehet akár régi, akár új, valamint nem feltétlenül kell óriási alapterülettel rendelkezőnek lennie. Ezen felbuzdulva sok tetőtér-beépítéssel készült lakás esetében találkozhatunk a loft elnevezéssel.

A loftok azonban nem csak lakásformát jelölnek, hanem egyfajta életstílust és életérzést is, nagy előnye, hogy szabadon tagolható, ezért optimális berendezhetőséget tesz lehetővé. Azonban ma már a korábbi kedvező árral szemben, igencsak borsosan lehet hozzájutni az ilyen típusú ingatlanokhoz, s ha ehhez hozzávesszük még a rendkívüli magasságokba szökő rezsiköltséget, egyértelmű magyarázatot találhatunk luxus besorolásukra. Az árak ma Magyarországon fél millió forintos négyzetméterártól kezdődnek szerkezetkész állapot esetén, de ebben az esetben a lakásra még jócskán költenünk kell a beköltözés előtt. Ha például plusz falakat is megálmodtunk új otthonunkba, akkor ahhoz garantáltan csak 500 000 ft/nm ár felett juthatunk hozzá. A loft lakások külföldön elsősorban a még gyermektelen párok esetében népszerűek, akik számára ez az ingatlan könnyedséget közvetít. Általában a loft lakások környékén megjelennek a szórakoztató egységek és butikok is, melyek még tovább fokozzák ezt a sugárzott életérzést.

Nálunk is felpörgött a piac

Az utóbbi időben Magyarországon is kezd utat törni magának a loftstílus, bár a hagyományos értelemben vett ilyen lakások kialakítására viszonylag szűk tér maradt, mivel kevés az alkalmasnak bizonyuló épület száma. Sok esetben a műszaki alkalmatlanság okoz problémát, az épületek jelentős részét olcsóbb lebontani, mint felújítani, míg a másik probléma az elhelyezkedés, a megfelelő épületek egy része ugyanis a város szélén található, ahol nem éri meg a lakóparkok kialakítása. A fejlesztők azonban mégsem adták fel a loft típusú lakások kialakítását, s ezért nálunk sok helyen a régi lakóépületek tetőtér-beépítései kapcsán születtek meg a hiányt pótló nagy alapterületű lakások, melyeket néhányan álloftoknak neveznek, s több esetben is inkább nagypolgári jellegről lehetne beszélni.

Készültek, s hamarosan még többen lesznek azonban a hagyományos mércével is loftnak tekinthető lakások, melyeket már valóban régi ipari épületekben alakítanak ki. A korábbi Borjúvásárcsarnok épületében született meg a Máriássy Ház, mely a loft irodaház elnevezéssel büszkélkedhet. A 3065 nettó négyzetméter felülettel rendelkező galériázott 1927-es épület, egyedülálló környezetet teremt az ott dolgozóknak. Szintén a loft kategóriába, de nem a lakás szegmensbe tartozik a Récsei Center is, mely a 20. században épült műemlék felújítása előtt a BKV tulajdonában állva buszgarázsként funkcionált, ma azonban 18 ezer négyzetméter felületen várja a szórakozni és vásárolni vágyókat. A régi Ganz gyár területén született meg a Millenáris Park, ahol a megtartott és felújított épületek kulturális funkciót kaptak, s jelentős rendezvény és kiállítási-központtá váltak. Az fejlesztés során megtartották a B jelű műemlék-épületet, (Nagycsarnok), a talaj szennyezettsége miatt csak részben volt megtartható a D épület, (Kiscsarnok), közöttük felépült az új bejárati épület, s szintén megtartásra került az E jelű szerelő csarnok (Teátrum).

2004-ben megkezdődött a Magyarorszáon loft lakások kialakítása a RiverLoft projekt keretében a korábbi Gázkészülékgyár területén. A fejlesztő GTC Magyarország a 148 hagyományos mellett 27 ilyen típusú szerkezetkész lakást alakított ki a Duna parton található XIX. századi raktárépületben, melyek közül 10 talált eddig gazdára. Nem csak loft lakások találhatók azonban a Riverloft területén, hanem a beruházó loft irodákat is kialakított, melyek jellemzője szintén a tágas tér, a nagy ablakok és a 4 méteres belmagasság. 2008 júliusában kerülhetnek átadásra a korábbi Gizella Malom felújítása után kialakított Duna-parton található Mill Lofts lakóparkban a 60-130 négyzetméteres alapterületű 3-5 méteres belmagassággal és nagy ablakokkal rendelkező loft lakások, de akár 350 négyzetméter alapterületű ingatlant is akad.

A Sun Palace projekt keretében további a fejlesztő megnevezése szerint "loft jellegű" lakások kerülnek kialakításra a volt textilgyár, a Goldberger épületében. A beruházás keretében a homlokzatrészlet megtartása mellett 3,6 méteres belmagasságú lakóingatlanokat értékesítenek, melyek esetében a belső szerkezet már a modern kor elvárásai alapján újrastrukturálásra kerül. A Jazz Loft fejlesztés esetében két házban, mindegyikben több lépcsőházban kerülnek kialakításra loft lakások. A Ragtime épületben a legkisebb alapterület 40, míg a legnagyobb 128 négyzetméter, a Bebop házban pedig 61-138 négyzetméteres lakásokat alakítanak ki. Az 1860-70-es években felhúzott Első Pesti Hengermalom Rt. budai üzemének a Ragtime épület esetében 3 fala képezi majd az új külső oldalait, míg a Bebop esetében a megmaradó eredeti falszerkezetet az eredeti állapotnak megfelelően helyreállítják.