Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Lotus- és Jaguar-alkatrészek Komlóról

2006.01.05. 09:08
Az idén már a Lotusnak és a Jaguarnak is szállít alkatrészeket az osztrák Polytec Holding AG-hoz tartozó Ratipur Kft. A létszámát bővítő és fejlesztőközpontot építő komlói cég a játékiparba is beszállt.

Idén a Lotusnak és a Jaguarnak is szállít saját fejlesztésű autóalkatrészeket a komlói központú Ratipur Gépjárműalkatrészt és Autófelszerelést Gyártó Kft., erősítette meg a Napi Gazdaság információit Rajnai Attila ügyvezető igazgató. Az 1989 óta működő, kizárólag poliuretán-alapú alkatrészek gyártásával foglalkozó cég a Lotustól évi mintegy 3 ezer külső karosszériaelem, a Jaguartól pedig lökhárítók energiaelnyelő betéteinek gyártására kapott megbízást.

Rajnai szerint a közelmúltban megkötött üzletek nem a nagyságrend miatt jelentősek, bár éves szinten százmilliós tételekről van szó, hanem azért, mert általuk sikerült betörniük a prémium márkák piacára. Ezt elsősorban annak köszönhetik, hogy az elmúlt évek során egy olyan termékfejlesztő csoportot alakítottak ki, amelyben a BMW, a Honda és a Suzuki is megbízik. A magyar céget egyébként még az idén termékfejlesztő központtá bővítik. Rajnai nem cáfolta a Napi Gazdaságnak azt az értesülését sem, hogy várhatóan még 2006-ban a DaimlerChrysler konszernnek is beszállítói lesznek.

Nemrég - ugyancsak saját fejlesztésű termékeik révén - beszálltak a játékiparba is. A közelmúltban még a Lego-csoporthoz tartozó dán Kompantól 100 milliós nagyságrendű, poliuretán-habból készült játszótéri eszközök gyártására szóló megrendelést kaptak. A folyamatosan növekvő kereslet miatt a jelenleg 150 dolgozót foglalkoztató cég újabb 20 dolgozóval bővíti a foglalkoztatottak számát. A Ratipur - amely idén már 1,1 milliárd forintot meghaladó nettó árbevétellel számol - 35 százalék erejéig az osztrák Polytec Holding AG tulajdonában van, amely a világ számos pontján összesen 23, elsősorban autóipari alkatrészeket és részegységeket gyártó céget birtokol.