Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Lombikbébi féláron

2004.12.02. 08:48
Az uniós csatlakozás kapcsán a gyógyturizmus új fajtája jelent meg, egyre több külföldi keresi - s már nem csak Ausztriából - a fogászati, plasztikai sebészeti ellátásokat, sőt sokak szerint beindulhat a lombikbébi-turizmus is.
Magyarországon lassan teljes iparág vesz körül egyes egészségügyi ellátásokat, amelyeket - elsősorban a magánkézben lévő szolgáltatóknál - európai színvonalon, de az uniós árakhoz képest jóval olcsóbban lehet igénybe venni. A legjelentősebb hagyományosan a fogászati turizmus; ma már Budapesten is egyre több külföldi keresi az ilyen ellátásokat, nemcsak a környező országokból, hanem Nagy-Britanniából, sőt az utóbbi hónapokban már a tengerentúlról is. (A fogászati turizmus sokáig csak az osztrák-magyar határvidékre volt jellemző, ezért az ottani városokban - Győr, Sopron - az európai átlaghoz képest jóval több fogorvos praktizál. Egy felmérés szerint Sopronban ötszáz fogorvos dolgozik, míg egy hasonló lélekszámú nyugat-európai városban csupán 30-40.)

A jelenség nemcsak az alacsony áraknak köszönhető, hanem a magyar fogorvosok nemzetközi jó hírnevének is. A magánklinikák, illetve fogcentrumok korszerűek, a kezelés viszont töredékébe kerül, mint a régi EU-országokban. A külföldiek leginkább fogpótló vagy egyéb protetikai beavatkozásokra (fogkorona, hídkészítés) érkeznek. Ezek a beavatkozások Magyarországon 50 és 500 ezer forint között érhetőek el, míg egy fogpótlás Ausztriában akár egymillió forintnak megfelelő összegbe is kerülhet, egy fogkorona pedig 400 ezernél kezdődik.

A fogturizmus a magyar betegeknek is hasznukra van, hiszen így sokkal több a jól felszerelt szolgáltató. A külföldiek kezelése után semmilyen állami térítés nem jár (a magyar állampolgárok részére két éve ingyenesek ismét a fogmegtartó kezelések). A fogturizmusra lassan külön iparág épül ki: egyes országokban utazási irodák szerveznek ilyen utakat és több magyar gyógyszálló ajánl szolgáltatásai között fogászati ellátást.

Lombikbébi féláron

Új ág lehet az úgynevezett "termékenységi turizmus". Feltehetően olyan országokból érkeznének páciensek, ahol az állam nem vagy csak részben fizeti a lombikbébiprogramokat. Európában a legtöbb országban az állam vállalja a programok költségeit, ám a térítésmentes beültetések száma általában egy-három. Így azok a párok, akiknek már otthon nincs több lehetőségük, olyan országokba utaznak, ahol jóval olcsóbbak, de megbízhatóak ezek az eljárások. Nagy-Britanniában az ilyen kezelések háromnegyedét finanszírozzák központilag; állami térítés nélkül a beavatkozás akár négyezer fontba is kerülhet, míg Magyarországon kétezer fontnál is kevesebbet kell kifizetni. Az eljárások eredményessége ráadásul nálunk jobb, mint Angliában.

A magyarországi lombikbébi-beavatkozások több mint felét a Kaáli intézetben végzik, ám ott egyelőre nem tapasztaltak jelentős számú külföldi érdeklődőt. Ettől függetlenül szakmai körökben sokan azt tartják, hogy hamarosan a fogturizmushoz hasonló "iparág" fejlődhet ki ezen a területen is. Ezt látszik igazolni, hogy már van olyan angol vállalkozás - népszerűsíti magát az interneten is -, amelyik a fogászati kezelések mellett immár magyarországi lombikbébiprogramot is kínál ügyfeleinek.