Londonban 900 milliárdot várnak Gyurcsánytól

2006.05.26. 15:59
A befektetőknek az a legfontosabb, hogy jó irányú költségvetési döntéseket lássanak, és nem az, hogy a kormány ismét "alapvetően irreális" céldátumokra helyezze a hangsúlyt, áll a DrKW elemzésében. Londonban úgy látják, van esély a komoly kiigazításra, de nem szabadna ragaszkodni a 2010-es eurócéldátumhoz. A Goldman Sachs pesszimistább. Szerintük bejelentések lesznek hétfőn, de igazi megszorítások csak jövőre várhatóak.

Meglehetősen eltérő derűlátással várják londoni feltörekvő piaci elemzők a jövő héten nyilvánosságra kerülő magyar kormányprogram költségvetési intézkedéseit. A Dresdner Bank londoni befektetési érdekeltsége, a DrKW ház 900 milliárd forintos idei bevételnövelő csomagot jósol, ugyanakkor hitelességi kockázatnak tartaná, ha a kormány kitartana a 2010-es eurócéldátum mellett. A Goldman Sachs viszont úgy gondolja, az igazi intézkedésekre, például az áfaemelésre, csak jövőre kerül sor.

Helyszíni hangulatminta

A Dresdner elemző részlege által pénteken kiadott részletes jelentés szerint a cég munkatársai a minap Budapesten jártak, számos kulcsintézmény döntéshozóival tárgyaltak, és azt tapasztalták: az eddigi költségvetési elcsúszások ellenére most igen erős a meggyőződés a helyiekben, hogy "ezúttal másképp lesz".

Az ennek alátámasztására használt két leggyakoribb érv az, hogy az új MSZP-SZDSZ kormány erős felhatalmazást kapott a takarékossági csomag kidolgozására, és most a közvélemény is támogatna bizonyos intézkedéseket, áll a cég pénteki jelentésében.

A költségvetési konszolidáció szükségességére erősen összpontosító sajtó és egyre több felmérés is arra utal, hogy a választók felkészültek egy takarékossági csomagra, és azt - ellentétben 2002-vel - el is fogadnák.

Beáldozzák a helyhatóságokat?

Az elemzés szerint tekintetbe véve, hogy a kormány mögött kényelmes parlamenti többsége áll, és a következő választások négy évre vannak, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök várhatóan radikális gazdasági és főleg költségvetési változtatásokat fog szorgalmazni. A DrKW elemzői szerint kezd felülkerekedni a vélemény, hogy a szocialisták akár az októberi helyhatósági választások elvesztését is készek megkockáztatni, cserébe azért a lehetőségért, hogy a költségvetési reform hosszú távú pozitív hatásai időben érvényesüljenek a következő, 2010-es parlamenti választásokra.

A hiteles és ambiciózus költségvetési csomaggal kapcsolatos várakozások magas foka arra utal, hogy "Gyurcsány és csapata" pozitív bejelentést tesz május 29-én, áll a Dresdner előrejelzésében.

900 milliárd még az idén

A DrKW londoni elemzői azzal számolnak, hogy a kormány mintegy 900 milliárd forint pótlólagos idei bevételt generáló intézkedéscsomaggal áll elő, és nem zárható ki ezermilliárd forintnál nagyobb terv 2007-re és 2008-ra. Egy ilyen bejelentést valószínűleg jól fogadna a piac, és ez a befektetési konstrukciók átmeneti fellendülését okozná.

A DrKW szerint ennek a forgatókönyvnek két fő kockázata van. A kormánynak gyorsan megfelelő mennyiségű részlettel kell szolgálnia a költségvetési hiány csökkentésének módjáról, mivel puszta számok bejelentése további magyarázat nélkül az ellenkező hatást válthatja ki, és nyomás alá helyezheti a piacot.

Bizonytalanságot szülne 2010

Másrészt a 2010-es eurócsatlakozási céldátum fenntartása szintén csökkentheti a költségvetési csomag hitelességét, mivel ehhez a cég számításai szerint már az idén hozzávetőleg 1400 milliárd forintnyi kiigazításra lenne szükség. A befektetőknek a legfontosabb az, hogy jó irányú költségvetési döntéseket lássanak, és nem az, hogy a kormány ismét "alapvetően irreális" céldátumokra helyezze a hangsúlyt, áll az elemzésben.

A londoni Dresdner-részleg szerint emellett még mindig megvan annak a kockázata, hogy a parlament felvizezi a mégoly ambiciózus költségvetési programot is, és középtávon ismét nem teljesülnek a költségvetési célok.

A Goldman nem bízik a kormányban

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési irodájának átfogó pénteki előrejelzése mindazonáltal az idén csak mérsékelt költségvetési szigorítást vár, és azzal számol, hogy az "érzékeny" intézkedéseket 2007-re, az önkormányzati választások utánra halasztják, de "áttörés akkor sem lesz". Az elemzés 2007-re valószínűsíti például az élelmiszerek és néhány más, "politikailag kényes termék" 15 százalékos kedvezményes áfájának felemelését, de a ház szerint a csomag hitelességének fokozása végett egyes 2007-es adóemeléseket már a jövő héten bejelenthetnek.

A Goldman Sachs szerint a kormány költségvetési konszolidációs programjának igazi próbája az lesz, hogy sikerül-e a "pazarló" kiadási oldal reformja. A magyar kormány GDP-arányos költekezése a legmagasabbak között van az EU-ban - a jelentéshez mellékelt grafikon szerint meghaladja az 50 százalékot, és az unióban ezen a mércén csak Finnország, Dánia, Franciaország és Svédország jár előtte -, és "nem valószínű, hogy az alapos és tartós kiadási oldali reform néhány év alatt megvalósítható".

Hibák már a választások óta is

A Goldman Sachs szerint a hatékonyságot javító kiadási reformok általában nem népszerűtlenek a választók körében, ám nagy mennyiségű, aprólékos munka és politikai tőke kell a különböző érdekek letöréséhez. Enélkül súlyos a kockázata annak, hogy a növekvő bevételeket is végül elköltik. A ház kedvezőtlen jelként értékeli, hogy a kormány máris elvetett néhány olyan szerkezeti módosítási javaslatot - például a költségvetési beterjesztések realitását előzetesen értékelő független testület felállítását -, amelyek jelezték volna a hosszú távú költségvetési konszolidáció melletti elkötelezettségét. Az, hogy a kormány kitart az euróövezeti feltételek 2008-as teljesíthetősége mellett, arra utal, hogy - legalábbis nyilvánosan - nem ismerte fel a költségvetési deficitprobléma mértékét.

A Goldman Sachs szerint az alaphelyzet az, hogy valószínűtlen a magyar költségvetési probléma megoldhatósága a következő két évben, és így a feltételek sem teljesíthetők 2008-ra. A 2010-es euróbevezetéshez Magyarországnak a következő 12 hónapban be kellene lépnie az ERM-II. átváltási rendszerbe, és erősen valószínűtlen, hogy ehhez az euróövezeti jegybank beleegyezését adja, áll az elemzésben.

2014 túl messze van

A cég londoni elemzői szerint a kormánynak "egy bizonyos ponton be kell majd ismernie", hogy a 2010-es céldátum irreális - és "azt is, hogy nem tud ennél reálisabb alternatívát kínálni". A 2012-es céldátum éppen a 2010-es választások hajrájában igényelne költségvetési megszorításokat, 2014 pedig - amellett, hogy a következő kormány hivatali idejének vége - "túl messze van ahhoz, hogy az EU számára lényegi, a piacok számára pedig komolyan vehető legyen", áll az elemzésben.

A Goldman Sachs várakozása szerint a költségvetési problémák a következő néhány évben is folyamatosan jelen lesznek, és a GDP-arányos adósság is tovább fog emelkedni.  • Tippek
  • Hírek