Árpád
-2 °C
4 °C

Mégiscsak sarokba szorították az MNB-t

2008.04.04. 15:33
A piac végül mégis "sarokba szorította" az MNB-t, a kamatemelés azonban "szinte bizonyosan rossz döntésnek fog bizonyulni", mivel a likviditáshiánytól eltorzított adósságpiac "gazdasági képtelenségeket áraz", áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteken közölt elemzésében.

A Merrill Lynch globális bankcsoport londoni befektetési részlege - amely a citybeli befektetési banki közösségen belül a magyarországi pénzügypolitikai szigorítást erősen ellenzők egyik szószólója - már hetekkel a március végi fél százalékpontos kamatemelés előtt annak a vélemények adott hangot, hogy a forintra "spekulatív természetű egyedi tényezők hatnak", és tisztán gazdasági szempontból nincs egyetlen olyan ok sem, amely igazolhatná a pénzügypolitikai szigorítást, viszont sok olyan ok van, amely indokolná ennek ellenkezőjét.

Gazdasági képtelenség

A korábbi elemzés a "Kísérlet az MNB sarokba szorítására" címet viselte; a Merrill Lynch pénteken kiadott új londoni helyzetértékelése szerint a magyar jegybankot végül tényleg sikerült beleszorítania a piacnak a kamatemelésbe. A lépés a ház szerint innentől még nehezebbé teszi az MNB pénzügypolitikai döntéshozatalát, mivel a kamatemelés után jelentősen megerősödött az a várakozás, hogy a magyar központi bank teljesíteni fogja, amit a piac áraz.

Amit azonban a kötvénypiacok a globális likviditási válságtól eltorzított jelenlegi helyzetben áraznak, az "gazdasági képtelenség", és ez potenciális csapdahelyzetet jelenthet az MNB-nek. Ugyanis most megnőtt két forgatókönyv kockázata: pénzügypolitikai ördögi kör, amelyben a jegybank kényszerűen követi a piacot egy olyan irányba, amelynek gazdaságilag nincs értelme, vagy a piac által "pénzügypolitikai hibának" tartott módon visszalép, és nem teljesíti, amit a piac áraz, megnövelve azonban ezzel a spekulációs nyomás kockázatát, áll a Merrill Lynch pénteki londoni elemzésében. Ebben a környezetben a ház - az alapmutatókra épülő azon meggyőződése ellenére, hogy az MNB-nek nem szabadna tovább emelnie alapkamatát - most már azzal számol, hogy a magyar központi bank a következő három hónapban még fél százalékpontot emel, ami nagyjából egyezne a piac által árazott mértékkel.

A Merrill Lynch azonban kitart azon véleménye mellett, hogy az MNB-nek vissza kellene térnie a pénzügypolitikai enyhítéshez, amint a piacok stabilizálódnak (a cég ezt a negyedik negyedévre valószínűsíti). Ennek alapján a ház 8,00 százalékra várja a 2008. végi alapkamat-szintet, vagyis azt jósolja, hogy az általa előrejelzett emeléseket az év végéig hasonló mértékű kamatcsökkentések követik.

A Merrill Lynch mindemellett 1,2 százalékra rontotta a korábbi 1,8 százalékról az idei magyarországi GDP-növekedésre adott prognózisát, és ennek alapján 2009-re összesen 1,50 százalékpontos kamatcsökkentést jósol, 6,50 százalékos 2009. végi kamatszinttel. A cég szerint a magyarországi politikai feszültségnek várhatóan nem lesznek jelentősebb gazdaságpolitikai kihatásai, mivel "nincsenek nagyobb reformok készülőben" a 2006-2007-es költségvetési csomag végrehajtása után. Legkésőbb jövőre más londoni elemzők is kamatcsökkentéssel számolnak.

2009-ben csökken a kamat

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlege által összeállított időszaki közép- és kelet-európai helyzetértékelések legutóbbi kiadása szerint mivel a magyarországi kamatszint most már jelentősen a térségbeli társállamoké felett van, a forint kötött árfolyamsávját eltörölték, és a belső kereslet továbbra is "viszonylag gyenge", a ház londoni elemzői azzal számolnak, hogy 2009 első negyedében folytatódik a kamatcsökkentési ciklus. A cég mindazonáltal nem adott becslést a várt enyhítés mértékére.

A Merrill Lynch azon véleményével is több más nagy londoni ház egyetért, hogy a reálgazdasági helyzet nem indokolja a pénzügypolitikai szigorítást. A hétfői kamatdöntés előtti elemzésében például a BNP Paribas bankcsoport úgy vélekedett: az alapmutatókat tekintve "abszolút semmi oka nincs" a pénzügypolitikai szigorításnak, a kamatemelés "egyenes út lenne a teljes körű recesszióhoz".

Nem szabad költekezni

A magyarországi belpolitikai helyzet és a piaci kilátások összefüggéseiről adott ki elemzést pénteken Londonban a Goldman Sachs. A globális pénzügyi csoport londoni befektetési részlege szerint a külső környezet továbbra is fontosabb a magyar gazdaság szempontjából, mint az, hogy mi történik a belpolitikában. A GS forgatókönyvei szerint a legrosszabb kombináció az lenne, ha az esetleg ellenségessé váló globális környezetben egy új miniszterelnök - vagy éppen a jelenlegi - költekezéssel próbálná javítani a kormánypártok népszerűségét. Ebben az esetben meredeken megugranának a piac által követelt kockázati prémiumok, és a kialakuló gazdasági válság csak tovább rontaná a kormánypártok támogatottságát.

Éppen e megjósolható következmény miatt valószínűtlen, hogy a kormány ilyen politikába kezdene, áll a Goldman Sachs pénteki londoni elemzésében, amely szerint a piac súlyosan büntetne bármilyen populista költekezési politikát.

Az elemzés szerint ugyanakkor a ház központi forgatókönyve - amely szerint a kormány lassú növekedéssel és "nem igazán alacsony" költségvetési hiányokkal "átevickél a következő két éven" - szintén kockázatokkal járhat ellenséges globális környezetben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?