Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Az állam is ötmilliárdot nyert a lottón

2003.12.02. 09:11
A tervezetthez képest több mint tíz százalékkal nagyobb lesz a Szerencsejáték Rt. éves árbevétele a maratoni lottóláz miatt. A vállalat 2003-ra 94,5 milliárd forint árbevételre számított, de a fokozott érdeklődés nyomán 110-120 milliárd is befolyhat az idén - mondta a Napi Gazdaságnak Somorai László, a SzRt. szóvivője.
A lottónyeremény halmozódása közvetlenül 10-15 milliárd forint többletbevételhez juttatta a társaságot. A szóvivő szerint minden évben számolnak nyereményhalmozódással, ugyanakkor ilyen mértékűvel egyáltalán nem kalkuláltak.

A bevétel egyharmada az államé

Az állam sem járt rosszul, a lottó-számsorsjáték a mostani nyereménnyel nagyjából megegyező összeggel, 4-5 milliárd forinttal gazdagítja az idén a költségvetési bevételeket. Összességében a vállalat bevételeinek általában egyharmada jut közvetlenül az államkasszába. Így idén akár negyvenmilliárd forint bevételhez is juthat a költségvetés a szerencsejátékokból. A cég 2000-ben 64, 2001-ben 102 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el.

A lottóláz nemcsak a lottószelvények értékesítését növelte, hanem a sportfogadáson kívül az összes számsorsjáték forgalmát is fellendítette. Emellett a határforgalmat sem hagyta érintetlenül, bár azt nem tudni, hogy pontosan hány külföldi szerencsevadász érkezett Magyarországra.

Azzal, hogy szombaton volt ötös találat, véget ért - legalábbis ebben az évben - a dinamikus bevételnövekedés, az eladott szelvények száma vélhetően visszaáll az átlagos heti négymillióra.