Gerzson
-3 °C
2 °C

Új lottójáték indul, óriási nyereménnyel

2004.11.29. 09:52
Több milliárd forintos nyereményt kilátásba helyező, külföldről szervezett szerencsejáték indult el a napokban Magyarországon - értesült a Világgazdaság. A piacfelügyelet törvénysértőnek minősíti a tevékenységet, és megkezdte a szükséges vizsgálatokat az ügyben.
Új, hetente több mint kétmilliárd forintos nyereménnyel kecsegtető szerencsejáték indult el a napokban Magyarországon - tudta meg a Világgazdaság. Ezzel várhatóan tovább csorbul az állami tulajdonban lévő Szerencsejáték Rt. (SZRT) monopóliuma. A Tellcall Hungary Kft. német közvetítőn, az Active Lotto 24-en keresztül a német állami lottótársaság (Deutsche Staatliche Lottogesellschaft) csoportos szerencsejátékát kezdte el közvetíteni. A társaság lottójátékára telefonon vagy a cég által küldött jelentkezési lapon lehet bejelentkezni, aki elfogadja a feltételeket, az a német lottón vehet részt. A játék ellenértékét postai csekken vagy banki átutalással lehet megtenni. Aki heti egyszer szeretne részt venni a sorsoláson, az 1200 forintot fizet, aki pedig kétszer játszik, annak 2000 forintba kerül majd a játék, a húzásokat az ARD-n, a ZDF-en és számos kereskedelmi csatornán is nyomon lehet majd követni.

Vége a monopóliumnak?

Miután a játék semmilyen magyar nyelvű nyomtatott és online felületen nem jelenik meg, a szervezés maga pedig Németországban történik, az Active Lotto 24 és a Tellcall Hungary Kft. tevékenysége nem minősül szerencsejáték-szervezői tevékenységnek Magyarországon - jelezte a Szerencsejáték Felügyelet (SZF) főosztályvezetője, Oravecz László. Az említett két társaság ügynökként vesz részt a játékban, feladata, hogy bevonja az embereket, és szerződést kössön velük. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Tellcall Hungary Kft. tevékenysége a külföldön szervezett szerencsejátékban történő részvételre vonatkozó közvetítő-, reklám- és propagandatevékenységnek minősülhet, amelyet a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény tilt. Emiatt az SZF bírság kiszabásával is szankcionálhatja azt, aki ezt a tilalmat megszegi. A bírság többször is kiszabható, mértéke akár a négymillió forintot is elérheti.

A Világgazdaság megkeresésére az érintettek egyelőre nem kívántak reagálni. A SZRT monopóliumát elsőként a világ legnagyobb online sportfogadási társasága, az angol Sportingbet törte meg. Egyelőre úgy tűnik, eredményesen: a Sportingbet júniusi magyarországi indulása óta ugyanis az online sportfogadási piacon már jóval sikeresebb, mint az SZRT. Igaz, az SZF az angol fogadási cég magyarországi működését is vizsgálja, sőt a társaság számára a reklám- és közvetítőtevékenységet végző magyarországi székhelyű Provimar Kft.-re már félmillió forintos bírságot is kiszabott. A cég azzal érvel, hogy őket arról tájékoztatta az EU, hogy a szolgáltatások nyújtása a tagországok között csak különösen indokolt esetben korlátozható és nem lehet diszkriminatív, azaz, ha nekik nem szabad, akkor a Szerencsejáték Rt. sem hirdethetne. Ráadásul információk szerint az EU haladéktalanul megkezdi a hatályos magyar törvények vizsgálatát, amelyek korlátozzák a szerencsejáték-szervezést.

Az Európai Unióban egyelőre nincsen egységes szabályozás a szerencsejátékok területén. Németországban már liberalizálták a piacot, így számos bukmékeriroda üzemel. Dániában, Hollandiában és Svédországban ugyanakkor nem engedélyezik a hatóságok a határokon átnyuló szolgáltatás szabad áramlását. A nagy angol bukmékerirodák ennek ellenére komoly expanzióba kezdtek az említett országok mellett Kelet-Európában is.