Gerzson
-3 °C
2 °C

Számmisztika, kombináció, esély

2005.05.28. 08:30
Minden idők harmadik legnagyobb nyereményéért játszunk a hétvégén, de (nem) mindegy hogyan. Az Index segít: a 77-es számot húzták legtöbbször a magyar lottótörténelemben, a 90-est a legrégebben. Az 1,8 milliárdos jackpotnál a matematikus szerint is jobban megéri játszani. Logikus, egyetlen fogadással sokkal többet nyerhetünk. Lottóra kölcsönadni viszont nem érdemes, még a tartozás sem követelhető bíróság előtt, nemhogy részesedés a nyereményből.

A hazai lottó történetének harmadik legnagyobb jackpotja halmozódott fel az utóbbi hetekben, a most 1,867 milliárdos nyeremény miatt már hetente több mint kétmillióval több fogadást kötnek, és ha tovább nő a nyeremény, még több szelvényt töltünk ki. Ennél több pénzt kétszer lehetett nyerni a magyar lottótörténetben: 2002 végén közel hárommilliárdot ért a jackpot, a több mint ötmilliárdos, bő másfél évvel ezelőtti főnyeremény pedig már európai összehasonlításban is tekintélyes volt, megteltek a határközeli lottózok.

Egy átlagos héten ötmillió körül van a kitöltött szelvények száma, a nyeremények hatására most hétmillió szelvénnyel játszanak a fogadók, mondta el Somorai László, a Szerencsejáték Rt. szóvivője. Ha most sem lesz ötös, a jövő héten biztosan eléri a kétmilliárdot a főnyeremény. Ez már olyan összeg, amit érdemes lesz nemzetközi összehasonlításnak is kitenni, most azonban még nem tudják, hányadik legnagyobb főnyeremény Európában.

Nyerési esélyek
5 -ös: 1 : 43 949 268

4-es: 1 : 103 410

3-as: 1 : 1 231

2-es: 1 : 44

1-es: 1 : 18

Trükkök, praktikák

A nyeremény összegével párhuzamosan emelkedik a lottóoldalak iránti érdeklődés is, mondták el az Indexnek a teletipp.hu és a lottotip.hu fenntartói. Utóbbi kizárólag - részben a Szerencsejáték Rt. oldalán is elérhető -- statisztikákat kínál, ingyen. Megtudhatjuk, melyik számot húzták ki legrégebben (a 90-est, 88 hete), melyiket a legtöbbször (a 77-est 169-szer), és azt is, hogy tavaly melyik héten húztak ki egy adott számot.

Bár a statisztikákat sokan használják, valójában semmilyen jelentősége sincs, hogy az előző héten kihúztak-e egy adott számot, az ismétlődés esélye - hiszen önálló eseményekről van szó - ugyanannyi, mint egy régóta "talonban heverő" szám kihúzásáé. A nagy számok törvénye alapján azonban a kiegyenlítődés megfigyelhető, a páros-páratlan, illetve a 45 alatti és feletti nyerőszámok aránya egyaránt 50-50 százalék körüli.

Számkulcsok

Nyerési esélyét nem növeli az sem, aki számkulcsokkal dolgozik: adott szelvénynek ugyanúgy egy a 43 millióhoz az esélye, akkor is, ha egy variációs rendszer része, és akkor is, ha önállóan száll versenybe, mondta az Indexnek Mérő László. A kulcsok ugyanakkor optimalizálják a játékos befektetését: ha valaki úgy véli, az öt számot nem, de mondjuk azt a 15-öt, amiben benne lesz az ötös, már eltudja találni, nem mindegy hogyan lát neki. A matematikus ugyan nem hiszi, hogy hosszú távon nyerne valaki a variációs kulcsok segítségével, az azonban garantálható, hogy a játékos a lehető legnagyobb esélyt biztosítva költse el a pénzét adott számú szelvényen adott darab számmal játszva. Mérő László ritkán lottózik, mert rendszerint elfelejti, de ha játszik, véletlenszerűen ikszel. Most azonban matematikusszemmel is inkább megéri játszani, ismerte el, hiszen ugyanannyi befektetéssel az átlagos összeg sokszorosát is megnyerheti valaki.

A leggyakrabban és a legritkábban húzott számok
Az első öt: 77 (169 alkalom), 29 (166), 75 (166), 2 (162), 10 (162). Az utolsó öt: 5 (120), 30 (120), 39 (115), 88 (114), 63 (110)

A számkulcsokat fejlesztő teletipp.hu főszerkesztője, Fehér Gábor szerint néhány tízezren lehetnek, akik ilyen módszerrel játszanak, a becslést részben a ma is néhány ezres példányszámban fogyó számkulcskönyvek iránti érdeklődésre alapozza. Egy - szakszóval variációs - kulcs azt határozza meg, minimum hány szelvényt kell kitöltenünk és hogyan ahhoz, hogy x darab számmal játszva legalább egy nyerő szelvényünk legyen. Feltéve persze, ha a kisorsolt nyerőszámok a kiválasztott x szám között vannak. A szükséges szelvények száma persze együtt nő részben a kiválasztott számsokasággal, részben az elérni kívánt találatszámmal. Ha egy 12 számos variációt veszünk, és megelégszünk minimum egy hármassal, elég hat szelvényt kitölteni, ha biztos ötöst akarunk, 790-et kell. A kulcsok között van minőségi különbség, hiszen a lényeg, olyan variáció kidolgozása, amely a lehető legkevesebb szelvényt használja fel a kívánt eredményhez.

Egységben az erő

Baráti társaságok, munkahelyi kollektívák, rokonok gyakran játszanak együtt, hogy a közös befektetéssel növeljék szelvényeik, és ezzel nyerési esélyeik számát. A közös lottózást akár üzletszerűen is lehet szervezni, a lottóklubok működésének ellenőrzése, engedélyezése nem tartozik a Szerencsejáték Felügyelet hatáskörébe. Oravecz László, az SZF főosztályvezetője egy korábbi jogerős ítéletre emlékezetett, amelyben a bíróság kimondta, hogy a lottóklubok a polgári jog szabályai alapján működhetnek, a szervezők és a játékosok között egy speciális, vállalkozási jellegű megbízás jön létre.

Jogi szempontból ugyanez a helyzet a baráti vagy munkahelyi közös lottózásnál: nem minősül szerencsejáték-szervezésnek a pénz összegyűjtése és megjátszása. Vigyázni azonban nem árt: a Szerencsejáték Rt. szabályzatának megfelelően a pénzt annak fizetik ki, akinél a szelvény van, semmi egyebet nem vizsgálnak. Ha a tehát a barát, kollega lelép a győztes szelvénnyel, csak perelni lehet, tanúkkal, dokumentumokkal bizonyítani, hogy a nyeremény többeket illet.

Van amikor azonban még perelni sincs lehetőség: ha valaki szerencsejátékra ad kölcsönt, követelését nem érvényesítheti bíróság előtt. Más kérdés, hogy ha a felek abban is megállapodtak, hogy az adós az esetleges nyereményből is részesíti a hitelezőt, azért perelhet, de a szelvény(ek) árának búcsút mondhat.

Saját számok

Azt, hogy melyik számokkal lehet nyerni, senki sem tudhatja, az azonban, hogy mely számokkal lehet kevesebbet nyerni, kimutatható: ha adott számokat sokan játszanak meg, akkor ha ki húzzák, több lesz a nyerő szelvény, és többfelé oszlik a nyereményalap. A hagyományos szerencseszámok, például a 7-es, a 21-es, a 13-as láthatóan népszerűek a fogadók körében, mondta Somorai László, de általában is igaz, hogy a 31 alatti számok nagyobb gyakorisággal szerepelnek a beküldött szelvényeken, mivel sokan születési dátumokkal, hónapot, napot megadva fogadnak.

A tuti robbantás

Annak tehát, aki biztosra akar menni, egyetlen lehetősége van: meg kell venni mind a több mint 43 millió variációhoz tartozó szelvényt. A jelenlegi, 175 forintos áron ez valamivel több mint 7,5 milliárd forintos beruházás. Tekintve, hogy volt már ehhez közelítő nyeremény, elvileg nem kizárt hogy a közeljövőben eléri azt a szintet a halmozódás, ahol már lehet tutira menni. Az már más kérdés, hogy 7,5 milliárdot ennél jobban is el lehet költeni.