Géza
-12 °C
-4 °C

Túlteljesített a Szerencsejáték Rt.

2005.09.22. 13:31
Tavaly 43,5 milliárd forint nyereményt fizetett ki és 111 milliárdos bevételt ért el a Szerencsejáték Rt. A cég olyan új játékot indít, melynél ötpercenként tartanak sorsolást.
A Szerencsejáték Rt. 2004-ben 111 és félmilliárd forintos (453 millió eurós) árbevételt ért el, ezzel megerősítette vezető helyét a kelet-közép-európai régióban, és megőrizte mintegy 50 százalékos részesedését a hazai szerencsejáték piacon - tájékoztatott a cég a tavalyi évről szóló most elkészült jelentése kapcsán. A játékosoknak 43,5 milliárd forint nettó nyereményt fizettek ki tavaly. A cég változatlanul a legnagyobb magyar adófizetők sorába tartozik, árbevételének 44 százalékát, több mint 49 milliárd forintot fizetett az államkincstárnak adók, járulékok és osztalék formájában.

Tovább nőnek

Az idei év első hét hónapjában sem tört meg a fejlődés lendülete - hangsúlyozták a cég vezetői. Július végével bezárólag a szerencsejáték árbevétel megközelítette a 76 milliárd forintot (az előzetes számítások szerint ez augusztusban újabb 10 milliárddal növekedett). Ez azt jelenti, hogy a cég időarányosan 9-10 milliárd forintos előnyben van, így az éves 119,5 milliárdos bevételtervet várhatóan 10 százalékkal fejeli meg.

Az idén kimagasló a sorsjegyforgalom növekedése, amely - elsősorban a korábbinál magasabb nyereménytartalomnak köszönhetően - hét hónap alatt megközelítette az öt és félmilliárd forintot, amely az előző év azonos időszakához képest 27 százalékos emelkedést jelent. A bevételek növekedéshez hozzájárult, hogy - az idén először a lottótörténet során - két alkalommal is meghaladta a milliárdos határt az öttalálatos (januárban 1,3, júniusban 2,3 milliárdot ért a telitalálatos). A jelenlegi állás szerint a jackpot újra milliárd felett, 1 milliárd 294 milliónál tart.

Tovább nőnek

Várhatóan november második felében új játékkal jelenik meg a piacon a Szerencsejáték Rt., ennek nevét egyelőre titokban tartják. Hasonló termék korábban nem szerepelt a társaság repertoárjában: az online terminálokon játszható gyorsjáték legfőbb jellegzetessége az ötpercenkénti, tehát naponkénti 180 sorsolás, amely számos helyszínen kivetítőkön, plazma tévéken nyomon követhető lesz. A struktúrájában némiképp a Kenóra emlékeztető, fix nyereményszorzójú játék ebben az évben a lottózókban és a bizományosok egy részénél, 2006-tól a tervek szerint további 4-500 új helyszínen, elsősorban éttermekben, sörözőkben, pubokban lesz hozzáférhető.

Az cég szerint az új játék "baráti körök, asztaltársaságok számára is izgalmas, érdekes időtöltésnek ígérkezik, egy-egy sorsolás alkalmával akár 7,5 millió forintot is nyerhetnek a játékosok". A most forgalomban lévő számsorsjátékoknál a gyorsjáték nyeremény-visszafizetési hányada lényegesen magasabb, és a 100 ezer forint alatti nyeremények a sorsolás után azonnal felvehetők a helyszínen.

A netes játékokra várni kell

A Szerencsejáték Rt. több mint egy éve tervezi új, netes játékainak elindítását. Az idén év elejére tervezett indulásból várhatóan egy éves késéssel, jövő év elején lehet valami. Radó György igazgató az Indexnek elmondta, elsősorban a minden biztonsági szempontnak megfelelő felülelt kialakítása vitt el több időt, mint eredetileg tervezték, de most már a novemberben hatályba lépő törvényi rendelkezések, a külföldi online játékok gyakorlati tilalmának hatását is szeretnék felmérni az indulás előtt.