Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

53 milliárdot nyertünk tavaly

2006.03.31. 16:23
Egy év alatt 21 milliárd forinttal nőtt a Szerencsejáték Zrt. árbevétele, a 131,8 milliárd forintos forgalom új rekordot jelent. Az osztalék nélkül számított költségvetési befizetés meghaladta az 54 milliárd forintot, a bruttó nyereményösszeg több mint 68 milliárdot tett ki.
2005-ben 871 millió alapjátékot értékesített a Szerencsejáték Zrt., 64 millióval többet, mint 2004-ben. Az egy lakosra számított 52 eurós szerencsejáték árbevétel változatlanul első helyet biztosít az Európai Unióhoz nem rég csatlakozott, vagy a csatlakozás előtt álló környező országok lottótársaságainak sorában -- áll a társaság közleményében. A társaság árbevétele 21 milliárd forinttal nőtt a 2004-es évhez képest, a 131,8 milliárd forintos forgalom rekordot jelent. Az osztalék nélkül számított költségvetési befizetés meghaladta az 54 milliárd forintot, a bruttó nyereményösszeg több mint 68 milliárdot tett ki. A nyeremények nettó összege 53 milliárd forint volt, ami, mondta el az Indexnek Somorai László szóvivő, szintén rekord: tavaly 43,3 milliárd forintot fizettek ki.

A cég értékelése szerint sikeres évet zártak 2005-ben. A játékok közül változatlanul az Ötöslottó a legnépszerűbb, a teljes árbevétel 40 százalékát adja. Kiegyensúlyozottan, az előző évit meghaladóan, lényegében a terv szerint alakult a másik két lottó - a hatos és a Skandináv - forgalma. Jelentősebb mértékben nőtt a Tippmix és kis mértékben a Totó iránti érdeklődés. A többi játék - Joker, Kenó, Luxor - is "hozta a kötelezőt", közülük elsősorban a Joker 16 százalékos forgalom növekedése figyelemre méltó. A legnagyobbat azonban a novemberben indított új játék, a Puttó szólt: a sorsjegyek integrálása az online értékesítési rendszerbe és nyereménytartalmuk emelése a várakozásokat messze meghaladó - 48 százalékos, mintegy 3 milliárd 600 millió forintos - forgalomnövekedést indukált.