Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Hogyan költsünk el 767 millió forintot

2001.10.27. 13:41
Este húzzák az ötöslottó számait, a nyeremény 767 millió forint. Mire elég ez, ha a nyertes nem elégszik meg az összeg bankbetétbe helyezésével, hanem azt perverz módon a gazdasági életben akarja fialtatni?
Nem hányhatjuk a friss nyertes szemére, ha hirtelen elönti az annyi görög hőst is megrontó gőg, a hübrisz és arra gondol, a biztos állampapír vagy a szerény bankbetét helyett miért ne próbálja ki magát az üzleti életben.

Let's do America!

767 millió forint a tét
A világgazdaság szíve Amerika, logikus gondolat tehát, ha az ember megpróbál meghatározó részesedést szerezni valamelyik ottani óriáscégben. Vegyük például a General Electricet . Jó kis vállalat, remek kilátásokkal, szerencsére képes volt túllépni a villanykörtegyártáson és ezer más tevékenysége mellett hatalmas pénzügyi szolgáltatóvá fejlesztette magát. Nyereményünkkel azonban kiábrándítóan kevésre vihetjük: a tőzsdén forgó 9 milliárd 934 darab GE-papírnak nem egészen 0,07 százaléka lehet a miénk.

Kacagjunk!

Hagyjuk tehát a pénzpiacokat, irány a reálgazdaság. Ez azonban kényes, fárasztó terep, a befektetési lehetőségek elemzése előtt gondoljuk végig: nem lenne elég, ha a szolgáltatási szektorban vásárolnánk magunknak tartós örömöt? Az Index nem megerősített, ám bombabiztos forrásból származó információja szerint Markos György például 50 ezer forintért kész egy estén keresztül cigányprímást karikírozni orgonalila öltönyben. Ha mégsem akarunk befektetni, nyereményünk fejében 15340 estén, vagyis majdnem pontosan 42 éven keresztül kacaghatunk a kiváló humorista viccein.

Tőzeg, rönk, abrikter

Ha ennyi nevetés már megártana, foglalkozzunk inkább valami kézzelfoghatóbb dologgal, például tőzegbányászattal. Ha életünk álma volt az évmilliók alatt éghetővé alakult komposzt felszínre juttatása, ehhez adekvát eszköz a Caterpillar 313B Special Edition markológép, amely 1 méter 40 centi széles lánctalpain bárhol elgördül. Friss vagyonunkból 25 darab ilyen masinára futja, a maradék 15 millió forintból pedig üzemanyagra is futja. Meggondolandó gépbefektetési tipp lehet még 1095 darab használt 800-as fekvő rönkhasító fűrész, vagy 10950 darab kisipari egyengető abrikter (3 késes, 300-as) beszerzése.

Bőrülés vagy zálogház?

Lamborghini Diablo 6.0 VT
A Nagy Világháló azokat sem hagyja cserben, akik léhábban költenék el a váratlanul nyakukba szakadt suskát. Ha körülnézünk az eBayen, azt találjuk, hogy lottófőnyereményünkből egész csinos autókat lehet vásárolni. Egy Lamborghini Diablót például potom 220 ezer dollárért kínálnak, vagyis éppen egy tucatra futná a főnyereményből. Persze nem árt félretenni egy kisebb összeget a vámra is. A tűzpiros autóban 395 mérföld van, vagyis még bejáratós. Idei évjárat, hatliteres motor, 550 lóerő 7100-as fordulaton, ABS, full extra, bőrülés.

Másfél millió dollárért - ami valamivel több, mint a 2,7 millió dollárnyi főnyeremény fele - miénk lehet három Nashville-beli zálogház és egy ékszerbolt. Az eBayen elhelyezett hirdetés szerint a három épület értéke több mint 800 ezer dollár, az árukészlet pedig 400 ezerre rúg. Ezenkívül 225 ezer dollárnyi záloghitel tartozik a bolthoz, ami havi 20 százalékos bevételt hoz. A csomag része hat alkalmazott és több jármű, továbbá két hónapon át ingyenes képzést biztosítanak az új tulajdonosnak. Egyelőre még senki sem licitált a boltokra, az aukció október 30-ig tart.

Altruista nyertesek

Nesma
Az igazi karakter azonban sohasem magára gondol, hanem elesett embertársai, esetleg nemzete érdekeit nézi. Mit tehet az adakozó kedvű nyertes? A childreach.org weboldalon keresztül például személyesen szponzorálhat szegény sorsú harmadik világbeli gyermekeket. A nyereményből az Index kedvencét, a 10 éves egyiptomi kislányt, Nesmát 10 ezer 227 évig lehetne támogatni.

Javítsa saját imázsát!

Aki önző érdekeit félretéve rögtön nemzetépítésre költené az nyereményt, annak javasoljuk a sajátos nemzeti szabvány szerint készített országimázs-tarifa forgatását, azon belül is az állami ünnepségek árlistáját. Ezek közül elsőként március 15-ét ajánljuk, hiszen ebből az ünnepből legalább hét darabot rendezhetünk meg, ha a kormányzat 100 milliós kiadását követnénk. Pompázatos augusztus 20-ára még azonban a mostani nyereményből sem futná, ehhez ugyanis legalább 100 milliót kölcsön kellene kérnünk, hogy a tavalyihoz hasonló 850 milliós káprázat sikerüljön. Saját imázsunkat kéthavi országos lappal is fényezhetnénk, hiszen a Millenniumi Országjáró is éppen 770 millióval terheli az idei költségvetést.

Szponzoráljon sámánt!

Vannak azonban olyanok, akik nem szeretik a tűzijátékot és az önfényezést, ám rokonszenveznek a természeti népekkel. A mostani lottófőnyereményből 27 ezer rénszarvast és 54 ezer kurblis rádiót lehetne vásárolni a szibériai nomád törzseknek. Ez persze jóval több mint amennyire szükségük van: a Törzsasztalban 20 rádióra és körülbelül ötven rénszarvasra gyűjtenek adományokat, hogy segítsék őket tradicionális életvitelük megtartásában, és egyben a külvilággal való kapcsolattartásukat is egyszerűbbé tegyék

Játék az élet

Az igazi lottózó azonban visszautasítja az összes fenti lehetőséget, hiszen ő nem a nyereményért, hanem a játék kedvéért ikszel. És ő fog a legjobban járni, hiszen nyereménye fejében nem kevesebb mint 5 millió 900 ezer szelvényt tölthet ki a következő héten. Ehhez nem árt a gyors kéz, hiszen - ha a hét nap során nem alszik egy órát sem - másodpercenként 9,75 darab lottót kell beikszelnie.