Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Költsön Ön velünk kétmilliárdot el!

2002.11.22. 12:17
Kétmilliárd forint súlyos lelki válsággal fenyegető összeg. Hogyan szabadulhatnánk meg tőle, anélkül hogy komolyabb károsodás érné lelki életünket? Íme néhány ötlet.
Kétmilliárd forint elköltése, valljuk be, még a legmegátalkodottabb hedonistát is komoly próba elé állítaná. Ha emberünk, erejét megfeszítve, mondjuk napi egymillió forintot áldozna a világegyetem behabzsolására, csaknem öt és fél esztendejébe kerülne, mire megszabadulna ettől a súlyos válsággal fenyegető összegtől.

De szeretett Indexük stábját csaknem tíz évig nélkülözniük kellene, ha egy permanens Dionüszosz-ünnep keretében visszforgatnánk nyereményünket a reálgazdaságba.

Ha a szerencsétlen nyertes a köz ügyeiért elkötelezett honpolgár lenne, aki hozzánk hasonlóan morális megfontolásokból teljesen értelmetlenül kívánja elszórni nyereményét, akkor egy évig fedezhetné parlamenti képviselőink fizetését. Ha viszont mégis inkább elvágyódna kis hazánkból, akkor - egyenként 1 millió forintot érő - váltott lovakon kereken kétezer napig ügethetne a föld körül.

Gyémántgyűrű, lómenhely

Kétmilliárd forintból (8,2 millió dollár) bátran bevásárolhatnánk az Ebayen. Az online aukciós ház szájtján a legdrágább ékszer egy 23,33 karátos gyémántgyűrű egymillió-hatszáznyolcvanezer dollárért (közel négyszázmillió forint). Ebből tehát majdnem ötöt is vehetnénk, ha lenne belőle annyi.

Ugyanitt egy torontói házat 4,7 millió dollárért kínálnak, ez kijön a nyereményből, feltéve persze, hogy nem indul be nagyon a licitálás.

Ha hátralévő napjainkat önfeledt játékkal akarnánk tölteni, a világ legkisebb távirányítós autójából rögtön négyszázezret vehetnénk, és kajára meg rezsire így is maradna 47 millió forintunk.

Amennyiben jótékonykodásra fordítanánk a bevételt, és mondjuk lómenhely létesítése mellett döntenénk, akkor (húsz ló esetén havi 1,5 milliós költséggel számolva) száz évig tarthatnánk fenn egy ilyen intézményt.

Ha viszont nem akarnánk mindet karitatv célokra fordítani, félmilliárdot azért rászánhatnánk, hogy újraindítsuk a kocka Ladák importját 1700-as és 1800-as injektoros motorral, és a fapados Suzuki árának feléért a nép közé szórhatnánk. De akár felépíthetnénk belőle Love Cityt is.

A toplistáról lecsúszna

A nyertes valószínűleg nagyon gazdagnak érzi majd magát az 1,94 milliárd átutalása után, a pénz azonban arra sajnos nem elég, hogy az illető felkerüljön a száz leggazdagabb magyar listájára - ehhez még bő félmilliárd hiányzik.

Olvasson inkább!

Ha mindennap egy könyvet vásárolnánk a lottónyereményből, és az egyszerűség kedvéért 1900 forintos könyveket veszünk, akkor egymillió példányra futja a pénzünkből. Ez azt jelenti, hogy 2740 évig mindennap vehetnénk egy könyvet, és ha mindennap el is olvasnánk az előző napon vásárolt példányt, akkor ugyanennyi ideig, 2740 évig olvashatnánk. Ha egy ültőben szeretnénk végezni a könyvtárral, akkor egy könyvre két órát szánva összesen 230 évig olvashatnánk éjjel-nappal. A könyvekből rakott torony magassága elérné a 20 kilométert, úgyhogy egy nagyobbfajta könyvtárszobára is szükségünk lehet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!