Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magánkézbe adnák a lóversenyszervezést

2008.09.06. 10:23
Jövőre ismét meghirdethetik a lóversenyszervező cégeket. A szakmai befektető középtávon bérelhetné a Kincsem Parkot.

Hosszú szünet után hamarosan ismét napirendre kerül a lóversenyszervező vállalatok privatizációja - írja a Népszabadság. A lap információi szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. októberben meghirdeti a Nemzeti Lóverseny (NL) Kft. és a Magyar Lóversenyfogadás Szervező (MLSZ) Kft. privatizációs pályázatát, ám új formában.

A magánosítás egyik előkészítő lépése már folyamatban is van, ennek során az MNV megveszi a társaságoktól az előző kiírásban értékesítésre felkínált, az NL Kft. tulajdonában lévő, a Dunakeszi melletti alagi területet és ingatlanokat. A két céghez ebből befolyó pénz elegendő lesz 2009 év végéig a versenyek lebonyolítására. Ezt követően azonban nem kívánnak több állami pénzt a működés biztosítására költeni, függetlenül attól, hogy a hamarosan megjelenő privatizációs kiírás eredményes lesz vagy sem.

Az előző pályázattal szemben - amely az MNV szerint a hatalmas értékvesztés miatt hiúsult meg - ezúttal "sokkal könnyebben lehet majd körön belülre kerülni". A lóversenyeknek jelenleg otthont adó, összesen 53 hektáros területet nem hirdetik meg, csupán a két vállalatot, amelyek a lóversenyszervezés és a bukmékeri fogadások szervezésének jogaival rendelkeznek. A tervek szerint ebben a formában gond nélkül és - mivel jelenleg veszteséges cégekről van szó - viszonylag kevés pénzért szakmai szervezetekhez kerülhetnének a vállalatok tulajdonjogai.

A lap információi szerint azonban jövő év végén sem ebrudalnák ki az NL Kft.-t és a MLSZ Kft.-t a Kincsem Parkból. 2010-től piaci alapon bérleti szerződést köthetnek a területre a versenyeztetés további fenntartása érdekében. Hogy ez vagy ezek a szerződések mennyi időre szólnának, az egyelőre nem ismert, csupán annyi biztos: középtávon gondolkodnak az illetékesek. A bérleti díjat és a lóversenyek nyereséges működését azonban már az új tulajdonosnak kellene kitermelnie a fogadásokból befolyt pénzekből, és persze a fogadásszervezés utáni koncessziós díjat is be kell majd fizetni ebből.