Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Magánkézbe adnák a lóversenyszervezést

2008.09.06. 10:23
Jövőre ismét meghirdethetik a lóversenyszervező cégeket. A szakmai befektető középtávon bérelhetné a Kincsem Parkot.

Hosszú szünet után hamarosan ismét napirendre kerül a lóversenyszervező vállalatok privatizációja - írja a Népszabadság. A lap információi szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. októberben meghirdeti a Nemzeti Lóverseny (NL) Kft. és a Magyar Lóversenyfogadás Szervező (MLSZ) Kft. privatizációs pályázatát, ám új formában.

A magánosítás egyik előkészítő lépése már folyamatban is van, ennek során az MNV megveszi a társaságoktól az előző kiírásban értékesítésre felkínált, az NL Kft. tulajdonában lévő, a Dunakeszi melletti alagi területet és ingatlanokat. A két céghez ebből befolyó pénz elegendő lesz 2009 év végéig a versenyek lebonyolítására. Ezt követően azonban nem kívánnak több állami pénzt a működés biztosítására költeni, függetlenül attól, hogy a hamarosan megjelenő privatizációs kiírás eredményes lesz vagy sem.

Az előző pályázattal szemben - amely az MNV szerint a hatalmas értékvesztés miatt hiúsult meg - ezúttal "sokkal könnyebben lehet majd körön belülre kerülni". A lóversenyeknek jelenleg otthont adó, összesen 53 hektáros területet nem hirdetik meg, csupán a két vállalatot, amelyek a lóversenyszervezés és a bukmékeri fogadások szervezésének jogaival rendelkeznek. A tervek szerint ebben a formában gond nélkül és - mivel jelenleg veszteséges cégekről van szó - viszonylag kevés pénzért szakmai szervezetekhez kerülhetnének a vállalatok tulajdonjogai.

A lap információi szerint azonban jövő év végén sem ebrudalnák ki az NL Kft.-t és a MLSZ Kft.-t a Kincsem Parkból. 2010-től piaci alapon bérleti szerződést köthetnek a területre a versenyeztetés további fenntartása érdekében. Hogy ez vagy ezek a szerződések mennyi időre szólnának, az egyelőre nem ismert, csupán annyi biztos: középtávon gondolkodnak az illetékesek. A bérleti díjat és a lóversenyek nyereséges működését azonban már az új tulajdonosnak kellene kitermelnie a fogadásokból befolyt pénzekből, és persze a fogadásszervezés utáni koncessziós díjat is be kell majd fizetni ebből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!