Angolokat és arabokat is érdekel a lovi

2007.02.26. 08:18
Év végéig még állami talajon versenyeznek a lovak a Kincsem Parkban. Bár a galopp- és ügetőpálya-komplexum eladása, valamint a lóversenyfogadás koncesszióba adása továbbra is szerepel a privatizációs szervezet kínálatában, ám a pályázati kiírások február vége helyett várhatóan csak áprilisban jelennek meg, az elbírálás akár fél évig is eltarthat.

Változatlanul érvényes az a szándéknyilatkozat, amelynek hivatalossá válásával országossá lehet tenni a hazai galopp- és ügetőversenyek televíziós közvetítését - mondta a NAPI Gazdaság megkeresésére Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny (NL) Kft. egyik ügyvezető igazgatója, aki a potenciális műsorszolgáltató, illetve -közvetítő cég nevének közlését azért tartja korainak, mert szerinte ezzel meg kell várni a privatizáció eredményét. Tavaly év végén (NAPI Gazdaság, 2006. december 28., 4. oldal) az ügyvezető még február végén tervezte bejelenteni a lóversenyzés és a -fogadás népszerűségét, a forgalom növelését elősegítő televíziós közvetítés elindítását.


A lóversenyfogadás koncesszióba adásáról és a lóversenytársaságok, a Nemzeti Lóverseny Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. eladásáról a kormány legutóbb tavaly november 30-án megjelent határozatával döntött. E szerint a két társaság értékesítését és a lóversenyfogadás-szervezés koncesszióba adását egyszerre kell lebonyolítani, vagyis a befektetőnek mindkét pályázaton indulnia kell. A privatizációs pályázatot az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV Zrt.), a koncessziós pályázatot pedig a pénzügyminiszter írja ki, majd bírálja el, úgy, hogy a két, egyébként külön pályázatnak egyetlen nyertese lesz. A koncessziós pályázaton nemcsak lóversenyek szervezésére nyer el jogot a győztes, hanem bukmékeri fogadás szervezésére is - összegezte lapunk megkeresésére Oravecz Péter, az ÁPV Zrt. szóvivője.

Jelenleg összehangoltan dolgozik a Pénzügyminisztérium (PM) és az ÁPV Zrt. a koncessziós és a privatizációs pályázati kiíráson, a kapcsolódó dokumentációk előkészítésén, várhatóan a pályázati felhívások áprilisban jelennek meg. Ebből következően a két pályázat egyetlen nyertesével - amennyiben sikeres lesz - a szerződéskötéseket az év végén köthetik meg, tekintettel arra, hogy a megjelenéstől számítva nagyjából hat hónapot vesz igénybe a pályázatok elbírálása és a nyertes kiválasztása. A két pályázat tartalmi elemeire - különösen a pályázatok értékelési szempontjaira - irányuló kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Ezeket az ÁPV Zrt. csak az igazgatóság jóváhagyó döntése után teszi közzé. Ugyanez vonatkozik a potenciális befektetők, érdeklődők megnevezésére, velük személyesen egyeztettek, ám részvételi szándékukat a pályázat kiírását követően erősíthetik meg. Más forrásból származó információnk szerint több szakmai és pénzügyi befektető érdeklődik a magyarországi lóversenyzés és -fogadás magánosítása iránt, közöttük angol, arab, francia, ír és magyar vállalkozói körök találhatók. Az ÁPV Zrt. és a PM mindenképpen a versenyhelyzetet teremtő, jelentős befektetői érdeklődésben érdekelt, és bíznak a pályázat sikerében - tette hozzá Oravecz.

Mindezekből az is következik, hogy - főleg az országos fogadói hálózat hiánya miatt - a lóversenyszervezés ebben az évben is veszteséges lesz, a mintegy fél milliárdos hiányt állami forrásból kell pótolni. Mindezt annak ellenére, hogy az utóbbi egy-másfél évben a galopp- és az ügetőversenyek fogadási forgalmából 1,4 milliárd körüli rekordbevételt ért el a Kincsem Park, ám a nyereségességhez ez még mindig kevés.  • Tippek
  • Bankszámla